Grote+uienvoorraad+bij+telers
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Grote uienvoorraad bij telers

Akkerbouwers hebben nog grote voorraden uien. Dat blijkt uit een inventarisatie van de VTA.

Op 1 februari van dit jaar lag de uienvoorraad 8 procent boven het niveau van vorig jaar en 4,4 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Van de uien die in opslag liggen, is ongeveer een kwart verkocht en dus nog 75 procent vrij.

De 'vrije' voorraad is 7,2 procent groter dan het afgelopen seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde hebben uientelers 3,2 procent meer in voorraad. Bij gele uien is het percentage vrij hoger dan bij de rode variant.

Export

Tegelijkertijd hebben akkerbouwers zo'n 12,3 procent meer uien afgeleverd dan vorig jaar. 'Dat er dit seizoen absoluut fors meer is afgeleverd, sluit aan bij het beeld van de goedlopende export', zegt de VTA.

Cijfers van KCB en GroentenFruit Huis laten zien dat de uitvoer tot en met week 3 van 2018 op ruim 732.000 ton ligt. Op dezelfde peildatum van 2017 was de export bijna 653.000 ton groot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer