Lodders+wil+waakzaamheid+tegen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Lodders wil waakzaamheid tegen Afrikaanse varkenspest

Helma Lodders (VVD) roept de overheid op tot waakzaam beleid met betrekking tot de in Europa oprukkende Afrikaanse varkenspest. In schriftelijke vragen aan LNV-minister Carola Schouten wijst ze op de toenemende zorgen in Duitsland.

Dagblad De Telegraaf meldde dinsdag dat het Duitse ministerie van Landbouw varkenshouders heeft opgeroepen uiterst strikt te zijn met de hygiënemaatregelen gezien de uitbraken in Polen en in Tsjechië. Minister Christian Schmidt wees ook op de verantwoordelijkheid van handelaren, transporteurs en alle reizigers uit Oostelijke landen.

Lodders wil van Schouten een actueel overzicht van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Europa. Ook vraagt ze of de bewindsvrouw al contact heeft gehad met haar Duitse collega over samenwerking in het tegenhouden van de besmettelijke varkensziekte.

Voorzorg en bestrijding

Als het aan de landbouwwoordvoerder van de VVD ligt, gaat LNV serieus aan de slag met voorzorgsmaatregelen die een uitbraak in Nederland kunnen voorkomen. Ook zou de overheid voorbereid moeten zijn op maatregelen om Afrikaanse varkenspest bij een eventuele uitbraak zo snel mogelijk te kunnen bestrijden.

Enkele maanden geleden sprak Nederland steun uit voor een Deens voorstel om Afrikaanse varkenspest uit te roeien door middel van gerichte maatregelen en meer onderzoek. 'Kan de minister aangeven hoe ver het staat het met de uitvoering van deze voorstellen. Worden ze snel genoeg uitgevoerd', wil Lodders weten.

Nulstand wilde zwijnen

Ze stelt ook het gevaar aan de orde van insleep door wilde zwijnen. 'Is de minister van mening dat het risicobeheer voor wilde zwijnen in Nederland moet worden aangescherpt, bijvoorbeeld in de vorm van het stringent handhaven van de nulstand voor de wilde zwijnen populaties in Nederland', aldus het Kamerlid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer