Duitsers+pleiten+voor+massaal+afschot+wilde+zwijnen
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

Duitsers pleiten voor massaal afschot wilde zwijnen

De Duitse boerenbond DBV wil dat tenminste 70 procent van het bestand aan wilde zwijnen wordt afgeschoten. Alleen op die manier blijft het risico van verspreiding van de Afrikaanse varkenspest beheersbaar.

Werner Schwarz, vicevoorzitter van het Bauernverband, zei dat vrijdag op een persconferentie in Berlijn. Daar presenteerde zijn organisatie een pakket maatregelen die de overheid zou moeten oppakken om de varkenspest buiten Duitsland te houden.

'Preventieve maatregelen hebben voor ons de hoogste prioriteit, gezien de schijnbaar niet te stoppen opmars van de gevaarlijke ziekte in Oost-Europa', aldus Schwarz. Hij eist een eenduidige aanpak in alle Duitse deelstaten.

Gezamenlijke voorstellen

De boerenbond heeft de afgelopen tijd intensief contact gehad met boeren, dierenartsen en jagers. Daaruit komen voorstellen die de overheid nu met spoed moet gaan invoeren.

Naast extra hygienemaatregelen en meer controle op transporten, vormt het terugbrengen van het aantal wilde zwijnen het belangrijkste onderdeel van de plannen. Afgelopen jaar zijn er in heel Duitsland 600.000 afgeschoten, maar dat is volgens de boerenbond lang niet genoeg.

Langer jagen

Daarom pleit het DBV voor een realistische vergoeding voor het verplichte onderzoek van geschoten zwijnen en voor verlenging van de periodes dat gejaagd mag worden. In bossen en natuurgebieden van de overheid mag soms maandenlang niet gejaagd worden om het zwartwild een rustperiode te bieden.

Landbouwminister Christian Schmidt uitte zich in een eerste reactie positief over de voorstellen. 'Een intelligente reductie van het aantal wilde zwijnen speelt een centrale rol bij de preventie van Afrikaanse varkenspest', aldus de bewindsman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer