Provincie wil grootschalig zonnepark op Distriport

Provincie Noord-Holland wil op de grond die ooit is aangekocht voor de ontwikkeling van het logistiek bedrijventerrein Distriport bij Berkhout ruimte bieden aan een zonnepark van maixmaal 66 hectare. Ze doet dit in samenwerking met de gemeente Koggenland.

Provincie+wil+grootschalig+zonnepark+op+Distriport
© Han Reindsen

Voorzitter Arie Schouten van LTO Noord-afdeling West-Friesland noemt het een onzalig plan. 'Die grond is nu nog in gebruik van melkveehouders en vollegrondsgroentetelers. Als dit doorgaat, neemt de grote grondhonger in de regio nog verder toe.'

Gedeputeerde Jaap Bond van Economische Zaken is blij dat na jarenlange onzekerheid over de bestemming van de grond nu eindelijk een knoop is doorgehakt. 'De keuze voor een zonnepark past binnen het duurzaamheidsbeleid van zowel de provincie als de regio West-Friesland.'

Haaks

Schouten denkt daar anders over. 'Een zonnepark, zeker van dit formaat, staat zelfs haaks op het ruimtelijk beleid dat de provincie zelf heeft geformuleerd. Dat gaat namelijk uit van aanliggende bebouwing rondom, waar nu dus helemaal geen sprake is.'

De provincie bezit ruim 100 hectare grond langs de Jaagweg bij Berkhout, waarvan tweederde bestemd was voor het afgeblazen Distriport. Bij de gemeente Koggenland wordt het verzoek ingediend om de bestemming te wijzigen in 'agrarisch'.

Navrant

Dat laatste is wel heel navrant, vindt Schouten. 'Tenzij de provincie uitgaat van een combinatie van zonnepanelen, waaronder agrarische activiteit ook mogelijk is. Er zijn innovatieve ontwikkelingen in die richting, die zeker nadere bestudering verdienen. Overigens blijft ons standpunt dat de provincie eerst maar eens de daken vol moet leggen met panelen.'

Om daadwerkelijk tot omvorming over te gaan is een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Die komt dan ter inzage te liggen, waarop inwoners en andere direct betrokkenen nog hun zienswijze kunnen indienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer