Staartcouperen tast integriteit big aan

Biggen mogen niet standaard van hun staart worden ontdaan. Toch is dat op veel bedrijven alledaagse praktijk. Staartbijten is een onvoorspelbaar probleem en zorgt voor economische schade en een verminderd dierenwelzijn. Vijf vragen over stoppen met couperen.

Staartcouperen+tast+integriteit+big+aan
© Archieffoto Marcel Bekken


Op grond waarvan is couperen verboden?

Officieel is de Europese Richtlijn 2008/120/EG die het systematisch couperen van biggenstaarten verbiedt al 25 jaar van kracht.

Couperen tast de integriteit van het dier aan. Daarom moet een varkenshouder volgens de richtlijn eerst alle andere maatregelen nemen voor hij mag couperen.

Staartbijten is een multifactorieel, onvoorspelbaar probleem. Dat wil zeggen dat er meerdere oorzaken zijn. Verbetering op één vlak stopt het staartbijten dus niet altijd. Daarom worden biggenstaarten meestal gecoupeerd.

Wordt gehandhaafd op de richtlijn?

Nog niet, maar de druk om dat wel te doen wordt stringenter. In mei 2017 was er een EU-audit op de naleving van de richtlijn en de conclusie was dat Nederland dat niet doet.

En hoe oordeelde de EU daarover?

LTO Varkenshouderij en NVV hebben in 2013 samen met een aantal partners een routeplan uitgewerkt in de 'Declaratie van Dalfsen' om varkens met intacte staarten te houden in de stallen van vandaag. Deze week is fase 2 daarvan in werking gezet. Dat moet onder andere leiden tot een risico-analyse die varkenshouders voor hun bedrijf kunnen maken, een 'Best practice' en scholing van ondernemers en hun werknemers.

De EU is van mening dat er sprake is van een duidelijke vooruitgang op de uitvoering van de varkensrichtlijn, wanneer Nederland de gepresenteerde acties uit de 'Declaratie van Dalfsen' oppakt.

Wat doet de politiek met dit onderwerp?

Stoppen met couperen is maatschappelijk en dus ook politiek een hot topic. Op 23 december 2016 nam de Tweede Kamer een motie van SP-kamerlid Van Gerwen aan om werk te maken van stoppen met routinematig couperen. In de motie stelt hij dat in Nederland inmiddels varkenshouders zijn die bij hun dieren de staarten lang houden. Hij vindt dat de stal moet worden aangepast aan het dier en niet andersom.

Op 5 februari heeft minister Carola Schouten (LNV) in reactie op Kamervragen over dit onderwerp aangegeven dat ze begin 2019 afspraken wil maken met de varkenssector over een reële einddatum.

Hoe groot is de schade door staartbijten?

Jan Zonderland van Wageningen Livestock Research verzamelde daarover in 2011 informatie. Hij berekende dat voor de hele Nederlandse varkenssector de schade ruim 8 miljoen euro per jaar is op basis van 23,9 gespeende biggen en 19 miljoen vleesvarkens.

• Lees ook: GroenLinks en SP doen oproep voor einddatum couperen big

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer