GroenLinks+en+SP+doen+oproep+voor+einddatum+couperen+big
Nieuws
© Johan Wissink

GroenLinks en SP doen oproep voor einddatum couperen big

Rik Grashoff (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) willen via een motie bereiken dat de regering voor komende zomer komt met een voorstel voor een einddatum voor het couperen van varkensstaarten. Volgens minister Schouten van LNV is het daar nog te vroeg voor.

Grashoff en Futselaar stellen dat het couperen al verboden is. Er wordt massaal gebruik gemaakt van de uitzondering en er in de afgelopen jaren weinig vooruitgang is geboekt; vinden. Dat is voor hun reden om via een motie een einddatum te bewerkstellingen. Dinsdag dienden ze tijdens een Algemeen Overleg deze motie in.

Minister Schouten van LNV wil in 2019 in overleg met de varkenssector een datum bepalen. 'De sector heeft een nieuw plan gemaakt. Ze starten nu in 2018 met het op grotere schaal uitproberen van het houden van dieren met langere staarten, maar er is ook tijd nodig om ervaring op te doen in de verschillende mestrondes en seizoenen om te bekijken of dat daadwerkelijk lukt.'

Ze vindt het positief dat de sector met het niet couperen aan de slag gaat. Ze vindt deze motie te snel en raadt deze daarom af. Na het Krokusreces, dat eindigt op 5 maart, wordt over deze motie gestemd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer