Code+rood+voor+rietgedekte+daken
Nieuws
© Eigen foto

Code rood voor rietgedekte daken

Bewoners van huizen met rietgedekte daken kunnen hun houtkachels of open haarden deze dagen maar beter niet aansteken. Verzekeraar Univé waarschuwt dat door de weersomstandigheden de kans op brand levensgroot is.

De combinatie van vriesdroge weersomstandigheden en de periode van het jaar maken de kans op een woningbrand levensgroot, meldt Univé vrijdag in een persbericht. De verzekeraar meldt dat de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn met 2013, toen in het begin van dat jaar op één dag ruim tien woningen in vlammen opgingen.

'Droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen voor gortdroge daken. Een vonkje is genoeg. Bovendien, juist nu het stookseizoen al een tijdje loopt, is door roetvorming de kans groter op vonken vanuit de schoorstenen', waarschuwt Univé.

Geen regen

Deze week brandde al een rietgedekte woning volledig af. Bij Univé zijn alleen al in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland circa 3.500 rietgedekte woningen verzekerd. Ongeveer de helft heeft een houtkachel- of haard.

Jaarlijks vinden minimaal tien schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Onderzoek laat zien dat bij veel branden van rietgedekte daken met als oorzaak houtkachel of -haard, de drie voorgaande dagen er geen regen was gevallen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer