Extra+zetmeel+in+mais+door+Groen+Fosfaat
Nieuws
© Koos van der Spek

Extra zetmeel in mais door Groen Fosfaat

Mais dat is bemest met Groen Fosfaat Mais bevat meer zetmeel dan mais dat is voorzien van fosfaatkunstmest. Dat blijkt uit veldproeven uitgevoerd op Proefbedrijf Op de Es van Delphy in Drenthe en begeleid door DLV Advies.

Op het proefbedrijf is gedurende twee seizoenen op een fosfaatarm perceel (pw getal onder 28) gekeken naar het effect van het gebruik van Groen Fosfaat. De meststof werd vergeleken met de huidige standaard drijfmestbemesting aangevuld met fosfaatkunstmest (25-10) in de rij.

De droge stofopbrengst van Groen Fosfaat Maïs (NPK 12:6:3) was in het eerste jaar bijna 6 procent hoger en de zetmeelopbrengst in kilogrammen per hectare leverde een plus van 10 procent. In het tweede groeiseizoen was de droge stofopbrengst bij beide bemestingsstrategieën gelijk, maar was de zetmeelopbrengst gemiddeld 12 procent hoger bij gebruik van Groen Fosfaat.

Proef

Groen Fosfaat gras liet een 5 procent hogere droge stof opbrengst zien. Volgens Angela van der Sanden van DLV Advies, die deze proef begeleid heeft, zijn op het proefbedrijf significante verschillen waargenomen. Waarbij vooral het positieve effect op het zetmeel gehalte opvalt. 'De extra drogestof opbrengst van het eerste jaar heeft waarschijnlijk vooral met het groeiseizoen te maken.'

Voor bedrijven die vanwege een lage fosfaattoestand van de bodem bij de teelt van snijmais een rijenbemesting willen toedienen is Groen Fosfaat een nieuw alternatief. Het betreft een mestkorrel op basis van dierlijke mest met een hoog fosfaatgehalte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer