EU%2Dexport+agrarische+producten+stevent+af+op+record
Nieuws
© Persbureau Noordoost

EU-export agrarische producten stevent af op record

De Europese export van agrarische producten in 2017 stevent af op een nieuw record, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft gepubliceerd.

De handelsstatistieken voor december zijn nog niet bekend, maar in de periode december 2016 tot en met november 2017 vertegenwoordigde de landbouwexport van de Europese Unie (EU) een waarde van 138,4 miljard euro. Dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van de periode december 2015 tot en met november 2016.

De uitvoer naar de Verenigde Staten zat vooral in de lift: met 7 procent ofwel 1,5 miljard euro. Rusland was het afgelopen jaar, ondanks de handelsboycot voor diverse agrarische producten, eveneens een belangrijke groeimarkt. De plus in dit land was 17 procent, ofwel 0, 9 miljard euro. Exporteurs hebben ook goede zaken gedaan in Aziatische landen. De afzet in China klom met 12 procent, in Korea met 17 procent en in Hongkong eveneens met 17 procent. De verkoop in Noord-Afrika en het Midden-Oosten liep daarentegen terug.

Wijn en melkpoeder

Wijn was de belangrijkste groeier voor de EU: de uitvoerwaarde ervan steeg met 12 procent, ofwel 1,25 miljard euro. Daarna volgt melkpoeder. Handelaren waren het afgelopen jaar in staat om de afzet buiten de EU op te krikken met 26 procent. Deze toename komt overeen met een bedrag van 936 miljoen euro. De exportwaarde van babyvoeding was 809 miljoen euro hoger dan in het voorgaande jaar. De kaasexport was in deze twaalf maanden bijna 4 miljard euro groot: een plus van een kleine 10 procent.

De afzet van tarwe en varkensvlees verliep stroever. De exportwaarde van tarwe boette in met 1,68 miljard euro ofwel met 29,1 procent. De EU wist in de periode december 2016 tot en met november 2017 voor 5,1 miljard euro aan varkensvlees uit te voeren. Deze som is zo'n 100 miljoen euro lager dan in het voorgaande jaar.

Import

De import van agrarische goederen is in dit tijdsbestek ook gestegen. Volgens de statistieken met 6 miljard euro naar een totale invoerwaarde van 118,1 miljard euro. Palmolie, oliezaden en tropisch fruit zaten in de lift. Vooral Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië wisten hun afzet in Europa uit te breiden.

In de periode december 2016 tot en met november 2017 lag het EU-handelsoverschot aan agrarische producten op 20,3 miljard euro. Dat is 7 procent hoger dan in het voorgaande jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer