Vijf+vragen+over+erkende+streekproducten
5 vragen
© William

Vijf vragen over erkende streekproducten

Limburgse wijnen uit Mergelland of de Maasvallei worden vanaf 2018 mogelijk aangemerkt als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat houdt in dat wijnproducenten wijn alleen naar deze twee streken mogen vernoemen als ze voldoen aan de bijbehorende criteria.

Wat houdt de Beschermde Oorsprongsbenaming in?

Volgens het Voedingscentrum moeten producten die het keurmerk van de Beschermde Oorsprongsbenaming dragen, geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Het is een Europese bescherming. In Europese wetgeving staan de eisen vermeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de uitvoering van de wet.

Zijn er veel producten in Nederland die door BOB beschermd worden?

Ja, dat zijn er zes: aardappelsoort Opperdoezer Ronde, boerenkaas Boeren Leidse met sleutels, de kaassoorten Kanterkaas, Kanternagelkaas en Kanterkomijnekaas, Noord-Hollandse Edammer, Noord-Hollandse Gouda en Brabantse Wal Asperges.

Zijn er nog andere Europese productbeschermingen?

Ja, naast de BOB zijn er ook producten die een beschermde geografische aanduiding (BGA) hebben of als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) worden aangemerkt. De Westlandse Druif, Edam Holland, Gouda Holland, Hollandse geitenkaas en Meerlander hebben een BGA-aanduiding. Boerenkaas, basterdsuiker en Hollandse maatjesharing/Hollandse nieuwe hebben een GTS-status.

Er zijn dus nog geen BOB-erkende wijnen in Nederland?

Dat klopt. De wijnen uit Mergelland en de Maasvallei zouden de eerste zijn. Veel bekende producten zijn BOB-geregistreerd, zoals Parmaham uit de regio rond Parma. Wijngoed Thorn uit de Maasvallei is een van de aanvragers. Ook een wijnboer uit België, ook uit de Maasvallei, heeft de aanvraag ingediend. Volgens Wijngoed Thorn is een oorsprongsbenaming in de wijnwereld belangrijk. Het certificaat stelt strenge eisen, strenger dan bij een BGA-registratie waarbij minmaal één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.

Wie kan zo'n bescherming aanvragen?

Een producent of producentengroep kan bij het secretariaat van de adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten (AGOS) een verzoek tot registratie indienen. Deze commissie adviseert de minister bij aanvragen voor registratie van Nederlandse producten. Het ministerie stuurt de aanvraag door naar de Europese Commissie die uiteindelijk goedkeuring kan geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
Meer weer