Waddinxveen+bezorgd+over+aardwarmteboringen
Nieuws
© Koen van Wijk

Waddinxveen bezorgd over aardwarmteboringen

Gemeente Waddinxveen heeft via een brief aan provincie Zuid-Holland haar zorgen geuit over toekomstige aardwarmteboringen in de Zuidplaspolder.

De aanleiding is de 'opsporingsvergunning aardwarmte Zuidplas' die de provincie heeft verleend aan Wayland Energy BV voor het gebied Zuidplas, wat een groot deel van de gemeente Waddinxveen beslaat.

De gemeente vindt het initiatief van Wayland passend binnen de strategie voor energietransitie van de regio Midden-Zuid Holland. Maar ze is kritisch tegenover de grote omvang van het opsporingsgebied, namelijk 5.355 hectare.

Olieveld

Waddinxveen mist een goede onderbouwing voor de reden van zo'n groot concessiegebied. De gemeente wil meer duidelijkheid over duur en aard van de werkzaamheden en over de risico's voor onder meer bestaande leidingen en een bestaand olieveld.

Opsporing en winning van aardwarmte nabij het olieveld 'Moerkapelle' mag niet leiden tot verplaatsing van olie uit het veld, iets waar de gemeente bang voor is. Ook heeft ze zorgen over geologische gevolgen, zoals aardbevingen en bodemdaling.

Warmtecoöperatie

Voor gemeente Waddinxveen is het niet duidelijk wat de gevolgen van de grote concessie aan Wayland zijn voor een partij als Warmtecoöperatie Zuidplaspolder, waarin glastuinbouwondernemers verenigd zijn.

Verder heeft Waddinxveen vragen gesteld over de kans op monopolyvorming als er een aanbieder komt die via een gesloten systeem warmte verplicht laat afnemen door ondernemers en inwoners. Ook vraagt de gemeente zich af of er dan verdringing is van andere potentiële energiebronnen als biomassacentrales, wind- en zonne-energie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer