Peiling+naar+animo+aardwarmte+Deurne
Nieuws
© John Oud

Peiling naar animo aardwarmte Deurne

Is er animo voor het gebruik van aardwarmte in de glastuinbouwsector in de gemeenten Someren en Asten? Deze vraag ligt voor aan de ondernemers in het gebied. LTO Glaskracht Nederland en provincie Noord-Brabant hebben een gezamenlijk belang.

Zowel LTO Glaskracht Nederland als provincie Noord-Brabant willen het gebruik van fossiele energie fors reduceren, onder meer door het benutten van aardwarmte. Daarbij wordt op grote diepte warm water uit de grond gepompt. De provincie heeft het energiestreven vastgelegd in de GreenDeal Geothermie Brabant en heeft de glastuinbouwsector in Someren en Asten aangemerkt als één van de vijf projecten.

LTO Glaskracht Nederland heeft aardwarmte als verduurzamingsmaatregel opgenomen in het versnellingsplan Het Nieuwe Telen voor besparing op energie.

Vorige week is een eerste bijeenkomst belegd over geothermie in Zuidoost-Brabant. Naast provincie Noord-Brabant waren daar ook gemeente Deurne, ZLTO-vakgroep Glastuinbouw en 25 tuinders aanwezig.

Warmtebehoefte

Voordat seismisch onderzoek plaatsvindt, om de opbouw van de diepere grondlagen in kaart te brengen, wordt eerst onderzocht wat de warmtebehoefte is bij de ondernemers in het gebied. Deze onderzoekskosten moeten gedragen worden door de ondernemers.

De ondernemers wordt op korte termijn gevraagd om de gegevens omtrent energieverbruik op papier te zetten. LTO Glaskracht-bestuurder Wim van den Boomen: 'De 25 glastuinders op de bijeenkomst, staan hier voor open. Maar hoe meer ondernemers gebruik maken van aardwarmte, hoe goedkoper het per bedrijf wordt natuurlijk.'

Rendement

Als uit het eerste onderzoek blijkt dat er animo is en dat een boring mogelijk is, dan komt de vraag aan de orde of aardwarmte financieel ook interessant genoeg is. Van den Boomen: 'Per ondernemer moet in beeld gebracht worden wat de energiekosten zijn en op welke manier het mogelijk goedkoper kan.

'Het financiële rendement hangt van heel veel factoren af. Denk aan de warmte-inkoop versus de energie-inkoop en wat een ondernemer nodig heeft aan CO2 in de kas. Je moet dan per bedrijf een rekensom maken en dat vergelijken met het kostenplaatje van aardwarmte.'

De ZLTO vakgroep staat achter het initiatief. 'Maar het moet wel realistisch en rendabel zijn. Dit is allemaal nog in een pril stadium. Laten we stap voor stap onderzoek doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer