Partij voor de Dieren bezorgd over geothermie

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland maakt zich zorgen over de veiligheidsrisico's bij de winning van aardwarmte.

Partij+voor+de+Dieren+bezorgd+over+geothermie
© Koen van Wijk

Die risico's bestaan onder meer uit aardbevingen en vervuiling van het drinkwater, volgens deze partij. Daarbij verwijst PvdD naar een onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Volgens deze rijksdienst is het risico op aardbevingen in Zuid-Holland echter zeer gering, vanwege de stabiele ondergrond. Het risico op vermenging en of verontreiniging van zoet watervoerende lagen met zout water uit de ondergrond is wel reëel aanwezig.

Gevaren

De Partij voor de Dieren wil van gedeputeerde staten van Zuid-Holland weten op welke plaatsen in Zuid-Holland geothermie al wordt toegepast of gaat worden toegepast. Ook wil de partij weten welke gevaren en risico's er volgens het provinciebestuur zijn verbonden aan geothermie en welke gevolgen dit heeft voor het provinciale energiebeleid.

Tenslotte vraagt de partij aan het provinciebestuur om nader onderzoek, strenger toezicht en het handhaven van de regels. Ook zouden Gedeputeerde Staten bij het Rijk moeten aandringen op strengere regels en strikt toezicht, vindt PvdD.

Rapport

Het Staatstoezicht op de mijnen gaf in haar rapport aan dat de risico's rond geothermie onvoldoende in beeld zijn. Er zijn in Nederland sinds 2007 35 putten geboord en veertien systemen actief, allemaal in de glastuinbouw. De volwassenheid en organisatiegraad van de geothermiesector zijn nog gering, aldus de rijksdienst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer