Aanmelden stikstofdifferentiatie kan tot half mei

Bedrijven die gebruik willen maken van stikstofdifferentiatie kunnen zich tot en met 15 mei aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Aanmelden+stikstofdifferentiatie+kan+tot+half+mei
© Koos van der Spek

Wanneer een bedrijf de afgelopen drie jaar hogere opbrengsten voor suikerbieten, fritesaardappelen, tarwe of gerst op klei heeft gehad, bestaat onder voorwaarden de mogelijkheid om extra stikstof gebruiken.

Voor de hogere stikstofnorm moet een teler voldoen aan de volgende voorwaarden. Het moet gaan om kleigrond en de gewassen suikerbieten, fritesaardappelen, wintertarwe, zomertarwe, wintergerst of zomergerst. De aardappelrassen die in aanmerking komen, staan in de tabel 1c 'Fritesaardappelrassen stikstofdifferentiatie op klei' van RVO.

Verwerkende industrie

Een tweede belangrijke voorwaarde is dat de teler de suikerbieten, fritesaardappelen, wintertarwe, zomertarwe, wintergerst of zomergerst zelf of via een gespecialiseerd sorteerbedrijf levert aan de verwerkende industrie. De bedrijf maakt van de tarwe en gerst, producten voor menselijke of dierlijke consumptie en van suikerbieten of fritesaardappelen, producten voor menselijke consumptie.

De gewasopbrengst voor suikerbieten, fritesaardappelen, wintertarwe, zomertarwe, wintergerst of zomergerst moet de afgelopen drie jaar bovengemiddeld zijn geweest. Voor wintertarwe en wintergerst meer dan 9 ton, voor zomertarwe 8 ton, voor zomergerst 7 ton, voor suikerbieten meer dan 75 ton en voor aardappelen meer dan 50 ton per hectare.

De teler machtigt de afnemer van het gewas voor het verstrekken van gegevens over de afgenomen hoeveelheid als daarom wordt gevraagd. De teler bewaart de gegevens.

Extra stikstof

Wie meedoet met de stikstofdifferentiatie mag extra stikstof gebruiken. De extra norm per hectare per jaar is: suikerbieten 15 kilo, fritesaardappelen 30 kilo, wintertarwe 15 kilo, zomertarwe en wintergerst 20 kilo, en zomergerst 30 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer