Ammoniakemissie+grasland+be%C3%AFnvloed+door+wind
Nieuws
© Twan Wiermans

Ammoniakemissie grasland beïnvloed door wind

Hogere windsnelheden en temperaturen leiden tot hogere ammoniakemissies op grasland. Ook grashoogte heeft een effect op de uitspoeling bij sleepvoet- en zodenbemesting.


Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Op basis van velddata is onderzocht welke factoren de ammoniakemissie bij de mesttoediening van rundermest op grasland beïnvloeden. In totaal zijn 192 proeven geanalyseerd: 68 met bovengronds breedwerpig verspreiden, 42 met sleepvoet en 82 met zodenbemesting.

De ammoniakemissie laat een duidelijke seizoentrend zien door de weersomstandigheden. Zo zijn de emissies hoger gedurende de zomeromstandigheden en duidelijk lager in het vroege voorjaar en het late najaar. Dit effect is het meest duidelijk bij bovengrondse toediening.

Klei en veen

De ammoniakemissies waren het hoogst op kleigrond gevolgd door veengrond voor bovengronds en sleepvoet en bij zodenbemesting afnemend voor klei, veen en zand. Als binnen een maand alleen tijdens de vijf meest emissie-reducerende dagen wordt uitgereden, wordt het emissieniveau bij bovengrondse toediening met circa 20 procent verlaagd.

Bij de sleepvoet- en zodenbemester is dat circa 25-30 procent. Uitrijden onder die omstandigheden is echter lang niet altijd mogelijk vanwege het weer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer