Work-out met hout

Dankzij een contract met Staatsbosbeheer mochten we elke herfst en winter met onze deelnemers een aantal bomen kappen in het bos. Fijn buitenwerk, dat bij gebrek aan klussen op het land en in de tuin enthousiast werd uitgevoerd. Uitgerust met zagen, snoeischaren en koffiekannen trokken we er hele dagen op uit. Met rode neuzen van de kou, maar zwetend onder de dikke beschermingslaag van het zaagpak.

Work%2Dout+met+hout
© Ruud Ploeg

Na een paar ernstige zaagongelukken met particulieren in andere Drentse bossen volgde begin vorig jaar een begrijpelijk maar teleurstellend bericht: het zelf zagen van bomen in de staatsbossen werd per direct verboden.

'Jammer', zuchtte deelnemer Jos. Als fanatieke houthakker sloeg hij met zijn bijl jaarlijks menig stam aan stukken. Ook Geert baalde van het besluit van Staatsbosbeheer. Al jaren bediende hij de kloofmachine; een van de weinige dingen die hij goed vanuit zijn rolstoel kon doen. 'Nu moet ik mijn 'work-hout' missen', zei Naomi. Ze lachte om haar zelfbedachte woordspeling. 'Dat stapelen van haardblokken was echt goed voor mijn spierballen.'

Door enkele partijen hout op te kopen, konden we alsnog de deelnemers van allerlei klussen voorzien, waaronder de bezorging van haardhout bij mensen thuis. Ruim 150 kuub brachten we dit seizoen tot aan de deur. 'Als u koffie en taart serveert, stapelen we het ook nog op.' Een feestje is snel gemaakt.

Wie verenigd een zaagcursus volgde, was weer welkom om in de bossen te komen zagen

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

In het najaar kwam Staatsbosbeheer met twee opties voor particulieren. Wie haardhout wilde, mocht op afspraak en op aangewezen plekken in het bos kant-en-klaar gezaagde blokken halen. Of, nog interessanter: wie verenigd een zaagcursus volgde, was weer welkom om in de bossen te komen zagen. Top.

En dus klonk er vorige week geronk uit negen motorzagen tegelijk. Medewerkers en vrijwilligers leerden onder leiding van instructeur Jan de ketting te vijlen en te vervangen, de valkerf en valsnede te maken en hoe alle veiligheidseisen in acht te nemen. We zaagden en slaagden.

Met het certificaat van Staatsbosbeheer op zak mogen we, tot het broedseizoen half maart begint, weer kappen, snoeien en snipperen. Work-hout genoeg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer