Stuiteren+op+de+Bio%2Dbeurs
Column
© Ruud Ploeg

Stuiteren op de Bio-beurs

Er zijn dagen dat het onmogelijk en onverantwoordelijk is om met de deelnemers buiten te werken. Door hevige sneeuwval, ijzel, onweer of wind. Vorige week donderdag was zo'n dag.

De westerstorm raasde over het erf, rukte takken van bomen en sloeg de ruiten van de kas aan diggelen. Hoofdschuddend stond mijn man achter het raam. 'Weet je wat, we gaan naar de beurs. Wie wil er mee?'

Een uur later liep hij met zeven deelnemers de Zwolse IJsselhallen binnen, allemaal voorzien van badge met naam en functie. 'Wat staat er op mijn kaartje?' vroeg Reinier.

'Dat je de moppentapper van onze boerderij bent', antwoordde Jurre. 'Bij Jos staat houthakker, bij Naomi zuivelmaakster en bij Arnout tuinman. Klopt allemaal toch?' Ze knikten tevreden.

De westerstorm raasde over het erf, rukte takken van bomen en sloeg de ruiten van de kas aan diggelen

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

De groep splitste op. Arnout en Dirk wilden graag naar de internationale hoek. 'Om mediterraanse hapjes te proeven.'

Jos wilde een hamburger, Naomi zag een zuivelkraam waar je je eigen yoghurtsnack kon samenstellen. Daarnaast kramen met koekjes, taartjes, honing, thee en patat. Ze wist niet waar ze kijken moest. 'Dit is echt de hemel, ik wil alles proeven.' Ook nieuwe deelnemers Anke en Jesse propten zich vol. En genoten.

Alleen Reinier kwam voor iets anders: de gadgets. In zijn eentje scheumde hij langs de kraampjes, op zoek naar gratis hebbedingetjes. Hier een pen, daar een muts. In een uur tijd verzamelde hij 3 bieropeners, 6 sleutelhangers, 23 pennen, 9 emmers en 5 notitieblokjes. 'En voor iedereen een pet.'

Bij de stand van Eko Holland hing een boksbal waarop boeren hun frustratie over de fosfaatrechten konden botvieren. Hoe harder je sloeg, hoe meer punten, hoe groter je prijs. Net iets voor Jurre; hij won een rolmaat van 5 meter. Ook Reinier deed een poging. Onder luid gejuich van omstanders nam hij een aanloop van 15 meter, balde zijn vuist en sloeg. Mis. Toch won hij een emmer.

Met volle buiken en handen stuiterde de groep vervolgens richting uitgang. 'Van mij mag het vaker stormen', straalde Naomi. 'Dit was echt een topdag.'

Bekijk meer over:

Oud leven Multifunctionele landbouw
De laatste markt Multifunctionele landbouw
Kusje voor mijn zusje Multifunctionele landbouw
Klaar voor nieuw leven Multifunctionele landbouw
Zuivelen maakt zen Multifunctionele landbouw
Geld is niet eetbaar Multifunctionele landbouw
Stunt op pumps Multifunctionele landbouw

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer