Klaar+voor+nieuw+leven
Column
© Han Reindsen

Klaar voor nieuw leven

Mijn schrijfjaar zit erop. Mijn derde jaar; een goed jaar. De boerderij overgenomen, een groot feest gegeven, een boek uitgebracht. Lezingen mogen houden, dagvoorzitter geweest. En ondertussen negen maanden lang gewerkt aan nieuw leven. De baby in mijn buik is nu zo goed als af; ik ga me klaarmaken voor haar komst.

De komende zes weken verschijn ik niet op deze plaats. Dit jaar dus geen columns over surprises, kerstpakketten en kerstdiners. Zelfs mijn hoofdrol als Maria in het kerstspel is overgedragen - al zou ik met een vers kerstkind in de kribbe wel geloofwaardig zijn geweest.

Natuurlijk heb ik overwogen door te schrijven. Tot een week of drie geleden was ik er ook van overtuigd dat dat kon. Verhalen en plezier genoeg. Maar ineens werd elke column een bevalling op zich. Ik was moe, miste scherpte en moest de zinnen er werkelijk uitpérsen, met slapeloze nachten tot gevolg. Niet nuttig, en even vooruitkijkend: die komen er nog genoeg. Tijd dus voor rust.

En voor reflectie. Mijn columns van dit jaar teruglezend gaan mijn gedachten naar Opa Gijs, onze deelnemer van 85. Hij leeft nog steeds, maar het werk op onze boerderij heeft hij moeten staken. Een uitbraak van schurft in zijn verpleeghuis hield Gijs een aantal weken gedwongen binnen; niet bevorderlijk voor zijn dementie en lichamelijke gesteldheid. Nog een aantal keren haalden we hem op voor koffie, maar we moesten eerlijk zijn: de zorg die hij nu nodig had, konden we niet meer bieden.

Twee columns gingen over de fosfaatreductieregeling. Over het afvoeren van koeien, de boetes en de onmacht. Tot vorige maand was onze advocaat positief over de uitspraak die de rechter in het hoger beroep zou doen, maar naast het ongelijk dat hij de procederende boeren gaf, blijft de situatie wederom onduidelijk voor biologische boeren. 'De politiek moet beslissen over hun positie.' Het duurt, het schuurt. Mevrouw Schouten, wat gaat het worden?

Dan de recente column over mijn nesteldrang. Wat een heerlijke kreten van herkenning kwamen er. Zowel van mannen als van vrouwen. Briljant. En onze hal is inmiddels netjes gestuukt.
Tijd voor afscheid. Tijdelijk, gelukkig. Wat zijn nu zes weken? Nog voor u bent ontkaterd van de gourmet en oliebollen, ben ik alweer terug. Laten we van 2018 weer een goed jaar maken, samen. Voor nu een fijne feestmaand gewenst, heb het goed. Liefs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer