%27Zorgen+voor%27+wordt+%27zorgen+om%27
Ingezonden
© Lé Giesen

'Zorgen voor' wordt 'zorgen om'

Fijnstof, stalbranden, ammoniakuitstoot, fipronil, Q-koorts. Het zijn zomaar wat termen die menig veehouder het afgelopen jaar de nodige hoofdpijn hebben bezorgd.

Op zich zijn deze zaken allemaal ernstig genoeg en een nachtmerrie voor iedere veehouder, maar het lijkt wel of het de media niks kan schelen wat de boer hierbij voelt. Sensatie en scoren lijken belangrijker te zijn dan feiten.

Laat ik voorop stellen dat het de verantwoordelijkheid van elke veehouder is zijn vee, zijn gezin en zijn omgeving te beschermen voor bovenstaande en andere gevaren. Veehouders hebben de plicht om hun omgeving niet tot last te zijn.

Toverwoord

Maar wanneer ben je iemand buitenproportioneel tot last? Vraag je af of het echt nodig is om in het weekend mest uit te rijden. Maar wanneer de uiterste uitrijdatum of slecht weer in zicht is, dan is er mijn inziens sprake van overmacht. Communicatie kan hierbij het toverwoord zijn.

Het onbegrip vanuit burgers lijkt door onwetendheid groter te worden. Goede communicatie brengt essentiële veranderingen. Natuurlijk doet een ieder dit op zijn eigen manier: de een bijvoorbeeld met een open dag, de ander met een Facebookpagina voor en over zijn bedrijf.

Het hoeft niet altijd groot te zijn. Een praatje met je naaste buurman, die geen boer is, kan vaak ook veel leed voorkomen. Leg uit waarom je dingen doet zoals je ze doet en dat dingen soms niet anders kunnen. Dit kan je veel opleveren.

Dit klinkt relatief eenvoudig, maar om het grote publiek te bereiken is meer nodig. Een gezamenlijke inzet van de gehele sector. Hoe is het mogelijk dat kleine anti-veehouderijgroepen het met hun geoliede marketingmachine kunnen winnen van een sector met duizenden ondernemers en vele grote spelers als voerfabrieken en andere leveranciers?

Eén positief geluid

Ik vraag me af waarom het de sectoren niet lukt om gezamenlijk met één positief geluid te komen. Wat ik wel weet is dat het heel hard nodig is, want waar we nu nog zorgen voor onze dieren worden het op veel plaatsen zorgen over onze dieren. Zorgen over de toekomst van onze bedrijven en zorgen over het verdienmodel van morgen.

De verantwoordelijkheid dit tij te keren ligt bij onszelf en wij zullen zelf deze handschoen op moeten pakken. Wie doet er mee?

Stijn Derks pluimveehouder en akkerbouwer in Beuningen en lid van dagelijks bestuur van het NAJK

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer