Akkerbouwer+De+Regt+opent+deuren+op+Boerenerfdag
Reportage
© Peter van Houweling

Akkerbouwer De Regt opent deuren op Boerenerfdag

Akkerbouwer Tjerk de Regt uit Hank is trots op zijn sector. 'Ik ben trots op de mooie resultaten die we boeken ondanks de moeilijke wetgeving. De akkerbouw is een hartstikke mooie sector. Dat wil ik aan consumenten laten zien.'

Het imago van een sector heeft grote invloed op de afzet. Hoe kwetsbaar dat is, blijkt wel uit de ophef over fipronil in eieren. 'Gelukkig is er bij burgers en ook in de media begrip voor de pluimveehouders', constateert akkerbouwer Tjerk de Regt aan de keukentafel in zijn huis in Hank. 'Het is een drama als zoiets je overkomt.'

Berdine den Hartog van de Boerenerfdagcommissie is ook aangeschoven. De Regt heeft het druk met interviews vanwege deze dag op zaterdag 19 augustus op zijn bedrijf. Hij heeft al in drie kranten gestaan en aansluitend komt er weer een redacteur langs.

Schandaal

De akkerbouw kent al heel lang geen vergelijkbare rellen, zoals nu in de pluimveehouderij, stelt De Regt vast. 'Laatst vroeg iemand: 'Noem eens een schandaal uit jullie sector?' Ik kon er geen bedenken. Dat wil niet zeggen dat de akkerbouw het beter doet dan andere sectoren.'

Het is ieder jaar weer een strijd om alles klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen begint

Tjerk de Regt, akkerbouwer in Hank

De ondernemer is actief op Twitter en volgt daar een aantal 'groene mensen'. 'Bij hen is spuiten per definitie vies. Op de Boerenerfdag willen we laten zien dat we chemische gewasbescherming nodig hebben en dat we hard op weg zijn om nog minder te spuiten.'

Strenge eisen

De akkerbouwer wijst op de strenge toelatingseisen voor middelen en op de monitoringssystemen, die pas adviseren om te spuiten als specifieke schadedrempels zijn overschreden. Precisielandbouw helpt om nog zuiniger om te gaan met gewasbescherming en meststoffen. Die technieken dragen bovendien bij aan een hoger rendement.

De Regt constateert dat de strenge Nederlandse regels eraan bijdragen dat consumenten vertrouwen hebben in Nederlands voedsel. Maar die strenge regels hebben ook een keerzijde, want voor mineralen zijn die zo streng dat de voorraad in zijn bodem snel afneemt. 'Ik mag niet aanvoeren wat ik afvoer met mijn producten. De laatste jaren zie je de bodemvoorraad onderuitgaan.'

Nieuwe technieken

De akkerbouwer doet er alles aan om dat te vertragen, zoals met compost en groenbemesters, maar dat is onvoldoende. Daarom prijst hij zich gelukkig met nieuwe technieken waarmee nog minder mineralen nodig zijn, zoals het toedienen in de rij tijdens het poten van aardappelen en bladbemesting.

De Regt woont nu drie jaar op zijn huidige bedrijf. Hij groeide op in de Biesbosch en nam daar het bedrijf over van zijn vader, maar hij moest er vertrekken vanwege Ruimte voor de Rivier.

Nieuw bedrijf

Op de nieuwe locatie bouwde de ondernemer een nieuw bedrijf met een nieuw huis. Hij investeerde onder meer in faciliteiten voor bewaring van zijn producten. Hij heeft twee cellen elk voor 650 ton los gestort product en vier cellen met kistenopslag voor in totaal 1.900 kisten. Drie cellen daarvan hebben mechanische koeling met een natuurlijk koudemiddel.

De akkerbouwer bewaart daar zijn producten, zoals aardappelen, uien en wortels. Als hij de cellen niet nodig heeft, verhuurt hij die aan anderen, zoals voor uien in de cellen waarin pas in december zijn eigen wortels komen. Hij begon daarmee nadat hij in 2014 veel minder producten kon oogsten vanwege forse waterschade.

Uitleggen

'Op de Boerenerfdag wil ik consumenten uitleggen dat een goed bewaringssysteem nodig is om producten vanaf de oogst tot in juli van goede kwaliteit op je bord te krijgen.'

Een groot deel van het land van de ondernemer grenst aan de A27. Hij dreigt zo'n 4 hectare te verliezen aan verbreding van die snelweg. Dat komt hem slecht uit omdat hij juist probeert wat te groeien in omvang. Grond terugkopen is moeilijk omdat de gronddruk in het gebied erg hoog is.

Winter

De Regts echtgenote Linda schuift ook aan. Ze vindt de Boerenerfdag leuk, maar ze weet niet wat er allemaal op hen af zal komen. Eén vraag verwacht ze zeker, namelijk wat akkerbouwers in de winter doen. 'Die vraag krijg ik vaak. Dat is ook logisch, want dan is er buiten op het land weinig activiteit te zien.'

Haar man legt uit dat de op- en overslag van de producten in de bewaring de hele winter doorgaat en dat hij veel eigen mechanisatie heeft die hij zelf onderhoudt. 'Het is ieder jaar weer een strijd om alles klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen begint. Bovendien ben ik in de winter 's avonds vaker in huis. Het gezinsleven is ook belangrijk, zeker met drie kinderen.' Daar komt bij dat het echtpaar in de eerste jaren veel zelf heeft gedaan aan de bouw en inrichting van de gebouwen en het erf.

De Regt heeft even getwijfeld of hij zijn bedrijf zou openstellen voor publiek vanwege de tijd die het vraagt. Gelukkig heeft hij diverse mensen die hem helpen. Alleen als iemand net die zaterdag plantuien wil brengen voor opslag, kan dat niet. Maar dan vindt hij wel een oplossing. 'Het komt vast goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer