Maaltijdroute+trekt+Groningers+naar+de+boer
Nieuws
© Tienke Wouda

Maaltijdroute trekt Groningers naar de boer

Tientallen mensen volgden zaterdag de pompoensoeproute langs Groningse boeren en telers. Met deze stel-je-eigen-maaltijd-samen-route wil Waddenland Toerisme inwoners van Noord-Groningen en toeristen een blik in de keuken geven bij boerenbedrijven.

Mede-initiatiefnemer van de verschillende maaltijdroutes is biologisch melkveehouder Martin Wiersema van boerderijwinkel KleiKracht uit Winsum.

'We moeten de consument meer richting de boer krijgen. Gekscherend heb ik wel eens geroepen dat in de TomTom mensen ook hutspot moeten kunnen intoetsen, en dan namen van boeren krijgt waar ze de wortelen en aardappelen kunnen halen. Voor burgers zijn boerderijwinkels vaak lastig te vinden. Bovendien weten ze niet precies wanneer ze er terecht kunnen. Door dit soort evenementen maken we
de burger attent op de boerenbedrijven in hun omgeving.

Bewaren

Bij biologisch akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler Jan Willem Bakker in Munnekezijl kochten de deelnemers pompoenen en bloemkolen voor 1 euro per stuk. 'Tot wanneer kun je de pompoenen bewaren', wil een vrouw weten. 'Wel tot de kerst', antwoordt de teler.

Over de opbrengst van zijn 6 hectare pompoenen is Bakker erg tevreden. 'Het is bovengemiddeld. Normaal gesproken halen we zo'n 20 tot van een hectare af. Dit jaar is dat 30 hectare. We hebben een heel mooie zomer gehad, zonder grote temperatuursverschillen. En er was voldoende water', verklaart de ondernemer.

WaddenMax

Even verderop bij biologische melkveehouderij WaddenMax in Hornhuizen staan mensen in de rij voor slagroom, een belangrijk ingrediënt in de pompoensoep, maar ook voor kaas en yoghurt. Na een bezoek aan bakker Peters in Leens voor speltbrood, is de laatste stop bij het Geniet Lokaal van Twan van 't Klooster voor de runderbouillon, gemaakt van een van de koeien die naar de slacht ging.

De zoon van een melkveehouder stortte zich onlangs in het cateringsvak. 'Dat loopt erg goed. Mensen zijn steeds meer op zoek naar lokale producten. We zien ook dat de belangstelling voor pompoensoep groeit. Ik heb vandaag al zes recepten ontvangen.'

Borrelplank

Martin Wiersma stelde zijn bedrijf open tijdens de borrelplankroute. 'We hebben hierdoor zestig mensen extra in de boerderijwinkel gekregen, die allemaal wat kaas meenamen. Het gaat er vooral om mensen bij de landbouw te betrekken Daarvoor krijg je niet altijd betaald. Een boer die een open dag houdt omdat hij een nieuwe schuur heeft gebouwd wordt er ook niet rijk van.

Coördinator van Waddenland Toerisme Rens Kalsbeek kijkt tevreden op de dag terug. 'Natuurlijk willen we nog graag meer mensen trekken. Maar het weer werkt nu ook niet mee. Wel zien we mensen vaker terug tijdens de stel-je-eigen-maaltijd samen-route, ze zijn erg enthousiast. Ze zien als ze door de omgeving rijden heel veel groeien en bloeien, maar hebben geen idee hoe deze producten uiteindelijk op hun bord belanden.'

De organisatie heeft nog plannen voor een stamppotten- en pannenkoekenroute houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer