Relatief+goede+melkprijs+in+2017
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Relatief goede melkprijs in 2017

Hoewel de meeste melkprijzen voor de rest van het jaar nog niet bekend zijn, kan op basis van de melkprijzen tot en met oktober en enkele tot en met december worden vastgesteld dat 2017 een relatief goed melkprijsjaar wordt.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in oktober 2017 uit op gemiddeld 36,86 euro per 100 kilo standaardmelk. Een stijging van 0,12 euro ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van oktober 2016 ligt de gemiddelde melkprijs op 7,04 euro ofwel 23,6 procent hoger.

Hoewel de gemiddelde melkprijs in oktober nog iets verder is gestegen, zal deze naar verwachting dit jaar niet verder stijgen. Met uitzondering van het Britse Dairy Crest zijn voor de komende maanden geen prijsverhogingen bekend.

De melkprijzen van Arla en Savencia zijn in november en december gelijk aan de oktober-melkprijs. De melkprijs van DMK blijft in november ook ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor FrieslandCampina, al heeft het concern voor december wel een prijsverlaging van 0,25 euro aangekondigd.

Hoger niveau

Volgens Zuivel.nl kan nu al worden vastgesteld dat 2017 een relatief goed melkprijzenjaar wordt. De door Arla en FrieslandCampina in 2017 uitbetaalde maandelijkse voorschotmelkprijzen zijn ten opzichte van 2016 met 30 respectievelijk 34 procent gestegen. De melkprijs van Dairy Crest is in 2017 met 21 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De geringere prijsstijging van 14 procent van Savencia illustreert dat de Franse melkprijzen in 2017 minder zullen stijgen dan gemiddeld.

De voorschotmelkprijs van het Zwitserse Emmi is in 2017 uitgedrukt in euro's met zo'n 2 procent gestegen. In nationale valuta is de stijging 4 procent.
Benadrukt moet worden dat genoemde prijzen voorschotprijzen zijn.

Definitieve melkprijzen

Afhankelijk van de hoogte van de nabetalingen, kunnen de definitieve melkprijzen uiteindelijk meer of minder stijgen. In ieder geval is duidelijk dat het melkprijsniveau in 2017 aanmerkelijk hoger zal zijn dan de lage melkprijzen in de voorgaande twee jaren.

Echter 2017 zal niet het niveau van de recordjaren 2013 en 2014 bereiken. Toen werd er in Nederland gemiddeld genomen boven de 40 euro per 100 kilo uitbetaald.
Of de melkprijzen in 2018 op hetzelfde niveau blijven valt te bezien. DMK in Duitsland verwacht dat de melkprijs in januari al onderuit gaat naar 35 cent.
Volgens Klaas-Johan Osinga van LTO is dat een wat al te drastische voorspelling. 'De prijzen voor boter zijn gedaald. Je kunt niet zeggen dat de bubbel is gebarsten maar de kop is er wel af. Dat zal effect hebben op de melkprijs.'

Ook het prijsniveau van magere melkpoeder staat onder druk. Dat komt omdat de Europese Commissie recent kleine hoeveelheden melkpoeder heeft verkocht tegen prijzen onder interventieniveau.
Van invloed op de melkprijs is ook het feit dat in Nieuw-Zeeland ondanks slechte weersomstandigheden in oktober, meer is gemolken dan in het jaar daarvoor. Ook zijn er signalen dat China op dit moment goed voorzien is.

Contracten

Toch betekent dit volgens Osinga niet automatisch dat de melkprijzen volgend jaar direct onderuit gaan. 'Die zijn voor een belangrijk deel ook afhankelijk van welke contracten de zuivelondernemingen hebben afgesloten, met name voor het belangrijkste product kaas. Zijn die goed dan kan dat de melkprijs nog wel een tijdje op peil houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer