Melkprijs+onder+positief+gesternte
Achtergrond
© Twan Wiermans

Melkprijs onder positief gesternte

FrieslandCampina heeft deze week de garantieprijs voor augustus met 1,25 euro verhoogd naar 38,50 euro per 100 kilo boerderijmelk. De positieve ontwikkeling van de melkprijzen wordt gesteund door een aanhoudende stijging van de vraag op de internationale zuivelmarkt en een productiedaling in belangrijke exportregio's.

Inclusief bonussen stevent de melkprijs van FrieslandCampina af op een prijs richting de 40 euro per 100 kilo. Het zuivelconcern verwacht dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in augustus verder stijgen. Deze ontwikkeling wordt gesterkt doordat boter en kaas hun opwaartse trend blijven vasthouden door aanhoudend goede vraag en beperkte voorraden.

De positieve ontwikkeling is al langer te zien. In de melkprijsvergelijking over juni van ZuivelNL en LTO Nederland komen de berekende voorschotmelkprijzen uit op gemiddeld 33,69 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit betekent een stijging van 0,51 euro ten opzichte van mei. Ten opzichte van juni 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 7,62 euro ofwel 29,2 procent hoger.

Vijfjarig gemiddelde

Het grote verschil met vorig jaar laat het dieptepunt zien waarin de melkprijzen zich in juni 2016 bevonden. Vanaf april dit jaar liggen de maandelijkse melkprijzen boven het vijfjarig gemiddelde.

FrieslandCampina verwacht dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in augustus verder stijgen

In juni verhoogde het Duitse Müller de melkprijs het meest, met 2 euro per 100 kilo. Het Duitse DMK, het Franse Savencia en alle Ierse zuivelondernemingen hebben de melkprijs met een euro verhoogd. In juni kwam FrieslandCampina nog op een plus van 70 cent en het Franse Danone en Lactalis beide op 50 cent.

DMK en Lactalis (inclusief september) hebben een prijsverhoging voor de maand augustus aangekondigd van 4 euro per 100 kilo.

Dairy Crest

Alleeen het Britse Dairy Crest voerde in juni een verlaging van de melkprijs door van 1,60 pond. Ook in juli daalde daar de melkprijs met 1 pence per liter. In september komt deze pence er weer bij, zoals is al aangekondigd door de Britse zuivelaar. Dairy Crest, een grote producent van kaas en boter, voelt de gevolgen van de hoge boter- en melkvetprijzen in haar marges.

Buiten Europa stijgen de melkprijzen ook. Fonterra heeft onlangs haar melkprijsprognose voor het lopende melkprijsjaar verhoogd met 0,25 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo vet en eiwit. Inclusief ingeschat dividend van 0,50 NZD verwacht het zuivelconcern voor 2017/2018 een melkprijs van 7,25 NZD per kilo vet en eiwit ofwel 35,45 euro per 100 kilo melk. In 2016/2017 is de voorlopige melkprijs 6,65 NZD.

VS

De Amerikaanse klasse III-melkprijs is gestegen van 15,57 naar 16,64 dollar per cwt. Dit is in juni omgerekend 36,97 euro per 100 kilo standaardmelk.

Uit de recente zuivelmarkt-update van Fonterra valt een stijgende internationale vraag op te maken. In Latijns-Amerika (+13 procent in de twaalf maanden tot en met mei), Azië (+6 procent) en China (+7 procent) blijven de importen doorstijgen. Alleen Afrika en het Midden-Oosten blijven met een krimp van 3 procent achter.

Melkproductie

Tegelijkertijd neemt de melkproductie in belangrijke exportregio's af. In de afgelopen twaalf maanden kromp de productie in Nieuw-Zeeland (-1 procent), Australië (-8 procent) en Europa (-2 procent). Alleen in de Verenigde Staten groeide de productie, met 2 procent.

De VS zag in dezelfde periode de sterkste stijging van de export met 11 procent. Nieuw-Zeeland en Europa zagen het exportvolume met 3 procent groeien, Australië met 1 procent.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer