Groeiende+vraag+naar+melkvet
Achtergrond
© Eigen foto

Groeiende vraag naar melkvet

De verschuivingen in de marktprijzen voor vet en eiwit komen nog niet tot uitdrukking in de wijze waarop melkveehouders naar vet- en eiwitgehalte worden uitbetaald. Uitzondering is de Verenigde Staten (VS).

Ook Arla en het Ierse Dairygold hebben vrij recent de prijsverhouding aangepast ten gunste van vet. De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2017 uit op gemiddeld 33,28 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een stijging van 25 cent ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van mei 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 7,09 euro ofwel 27,1 procent hoger.

Nadat de gemiddelde melkprijs de voorgaande twee maanden iets was gedaald, is deze in mei weer gestegen. Hoewel de prijsstijging gering is, is er toch sprake van een kentering. Doorgaans dalen de melkprijzen in april en mei als gevolg van de productiepiek in die maanden. Daarnaast heeft een aantal zuivelondernemingen voor de komende maanden verdere prijsverhogingen aangekondigd.

Duitsland en Ierland

Alle Duitse en Ierse zuivelondernemingen hebben de melkprijzen verhoogd met 1 euro per 100 kilo. Van de overige ondernemingen hebben de meeste de melkprijs ongeveer gelijk gehouden. Uitzondering is Arla, die de melkprijs met 1 euro heeft verlaagd. De lagere melkprijs van het Britse Dairy Crest komt door een hogere seizoensheffing en de koersdaling van het Britse pond.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2017 uit op gemiddeld 33,28 euro per 100 kilo standaardmelk

De melkprijzen van de grote coöperaties zullen stijgen: DMK juni plus 1 euro en juli plus 2 euro, Arla vanaf juli plus 1,8 euro en FrieslandCampina juni plus 0,7 euro en juli 0,5 euro.

De stijging van de melkprijzen sinds medio 2016 wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een groeiende vraag naar melkvet resulterend in relatief zeer hoge boterprijzen, zowel absoluut als in verhouding tot de eiwitprijzen.

Vet en eiwit

Alle zuivelondernemingen houden bij de uitbetaling rekening met het vet- en eiwitgehalte van de geleverde melk. Bij de uitbetalingssystemen kan onderscheid worden gemaakt tussen zuivelondernemingen, die maandelijks een basisprijs vaststellen behorend bij een bepaald vet- en eiwitgehalte en vervolgens meer/minder betalen voor melk met hogere/lagere gehalten.

Bijna altijd worden in dit systeem vaste prijzen per eenheid meer/minder vet en eiwit gehanteerd. De variatie in de maandelijkse melkprijzen wordt bepaald door de hoogte van de basisprijs. Dit systeem met basisprijzen wordt toegepast in Duitsland, Frankrijk, Finland, Zwitserland en door het Britse Dairy Crest.

Overige ondernemingen betalen voor iedere geleverde kilo vet en kilo eiwit. Hierbij kunnen de vet- en eiwitprijzen maandelijks variëren, zowel absoluut als de onderlinge verhouding.

Vaste verhouding

Vrijwel alle zuivelondernemingen hanteren gedurende langere perioden een vaste verhouding tussen de eiwit- en vetprijs.Tot en met 2013 ging FrieslandCampina overigens nog uit van een maandelijks variërende verhouding tussen de eiwit- en vetprijzen. Vanaf 2014 geldt bij dit concern een vaste verhouding tussen de eiwit- en vetprijs van 2:1.

Arla past periodiek de verhouding tussen eiwit- en vetprijs aan. Zo is deze in maart 2017 van 1,6 naar 1,4 verlaagd. Dairygold heeft in november 2016 en in mei 2017 de prijsverhouding aangepast ten gunste van vet.

Uitzondering

Uitzondering vormt de VS, waar de prijzen voor eiwit en vet direct worden afgeleid van de marktopbrengsten van de vet- en eiwitcomponent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer