Vos houdt huis onder weidevogels Overijssel

In drie concentratiegebieden voor weidevogelbeheer in West-Overijssel is het vooral de vos die voor de meeste predatie zorgt. Een tweejarig onderzoek wijst uit dat deze diersoort in zeker 70 procent van de nesten die worden leeggehaald de boosdoener is.

Vos+houdt+huis+onder+weidevogels+Overijssel
© Water Land en Dijken

In het onderzoek met cameravallen in de weidevogelgebieden Lierderbroek bij Heino, Tolhuislanden bij Nieuwleusen en het Staphorsterveld wordt tussen de 44 en 67 procent van de 140 geobserveerde nesten leeggeroofd. In de Olde Maten bij Staphorst bleek ook de zwarte kraai actief, net als de steenmarter en egel in de andere twee gebieden en de das in Lierderbroek.

Signalen

'Het aantal nesten dat zo in delen van West-Overijssel uitkomt is alarmerend laag', constateert coördinator Joachim van der Valk van het Collectief Agrarisch Natuurbeheer Noordwest Overijssel. 'We hadden al signalen uit het gebied, maar als je nu de cijfers ziet is het wel schrikken.'

De weidevogelbeheerders willen de komende maanden aan de slag om het leefgebied te verbeteren, zegt coördinator Joachim van der Valk. 'Als slechts 41 procent van de legsels uitkomt, zegt dat nog niet dat dit leidt tot volwassen exemplaren. Voor een stabiele populatie moet minstens 60 procent van de weidevogelnesten succesvol zijn.'

Openheid

Volgens het collectief moet er in de weidevogelgebieden meer openheid komen, meer water en meer lang kruidenrijk grasland. 'Daarnaast gaan we nadrukkelijk het gebied in om te kijken hoe we samen met anderen de predatie verder kunnen terugbrengen', zegt Van der Valk.

Naast afschot van predatoren denkt hij aan rasters om de nesten. 'We hebben een hele gereedschapkist nodig om het probleem de baas te worden.' Complete percelen afrasteren kan alleen maar in beperkte mate, stelt hij.

Politiek

Dat kan het collectief niet alleen, erkent Van der Valk. 'We hopen op steun van de politiek en het beleid.' Het rapport is dan ook aangeboden aan gedeputeerde Hester Maij. Die reageerde welwillend. 'De komende tijd krijgt het weidevogelbeheer een nieuwe impuls. Landelijk wordt gewerkt aan een Weidevogelplan en is er extra geld beschikbaar voor agrarisch weide- en akkervogelbeheer.'

Overijsel stelt dit voorjaar een eigen Actieplan Weidevogels Overijssel op. Dat gebeurt samen met de agrarische collectieven en de Faunabeheereenheid. Hierin wordt veel aandacht gegeven aan predatiedruk, verwacht een provinciewoordvoerder. Het plan moet in juni zo ver zijn dat het door Gedeputeerde Staten kan worden besproken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer