Project+met+aandacht+voor+bodem+perenteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Project met aandacht voor bodem perenteelt

In project 'Top Pear' werken LTO Noord, Proeftuin Randwijk, adviesorganisatie Fruitconsult en enkele perentelers samen aan een duurzaam bodembeheer voor de Betuwse perenteelt.

Doel van het project is uitvinden wat de invloed is van een optimale bodemstructuur op de beheersing van ziekten en plagen in perenaanplanten. Het project 'Top Pear' heeft voorlopig een looptijd van twee jaar en kan van start gaan met financiële steun van provincie Gelderland.

De betrokken partijen willen de kennis op het gebied van duurzaam bodembeheer in de perenteelt delen met de praktijk en dan met name met perentelers in de Betuwe. De bestaande kennis is afkomstig uit recent onderzoek van WPR Randwijk, het proefstation voor de fruitteelt.

Populatie oorwormen

In dat onderzoek is onder meer gekeken naar het effect van de bodemkwaliteit op de populatie van oorwormen. Dit voor een betere beheersing van perenbladvlo. Verder is de gedachte dat een betere bodemstructuur met een betere ontwatering en een betere doorworteling zorgt dat perenbomen minder gevoelig zijn voor zwakteparasieten zoals Pear Decline.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  50 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  60 %
Meer weer