Brede steun plan bigvitaliteit

De stuurgroep Bigvitaliteit heeft het plan van aanpak ‘Verlaging biggenuitval’ aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). Stuurgroepvoorzitter Ingrid Jansen spreekt over een goede combinatie van zakelijke en maatschappelijke elementen, waarvoor draagvlak is bij alle partijen.

Brede+steun+plan+bigvitaliteit
© Nieuwe Oogst

Van Dam is tevreden is over het plan van aanpak. ‘De sector heeft het signaal serieus genomen en is in een korte tijd met een plan gekomen.’

Het plan moet zorgen voor een daling van het uitvalpercentage naar de eerder afgesproken 10,5 procent. Eerder dit jaar werd bekend dat in 2014 het uitvalspercentage was gestegen naar 13,5 procent. Daarover ontstond onder meer in de politiek onrust.

Kennisverspreiding

De stuurgroep start verschillende activiteiten. Op korte termijn (2016-2017) staat kennisverspreiding op het gebied van een goede zorg voor zeug en biggen centraal.

Op lange termijn (2017-2021) wordt onder meer gekeken naar optimale toomgrootte, diergezondheid, geboorteproces, voeding en het fokken op meer spenen bij de zeug.

Stap voorwaarts

Met name het onderzoek naar de optimale toomgrootte noemt Jansen ‘een forse stap voorwaarts’. Toomgrootte ligt net als biggensterfte maatschappelijk gevoelig. ‘Een discussie daarover schuwen we zeker niet. We laten zien dat het ons menens is’, aldus Jansen.

De stuurgroepvoorzitter geeft echter aan dat aan toomgrootte ook duidelijk een economische component zit.

Economische component

Economie noemt Jansen ook als belangrijkste oorzaak waarom de biggensterfte in 2014 is gestegen. ‘De afgelopen jaren waren moeilijk. Er is continu druk om nog meer en efficiënter te produceren. Toen het plan in 2008 is gemaakt, hebben we dat niet voorzien en daarna ook onvoldoende onderkend.’

Jansen wil nu niet ingaan op de uitvalsfactoren, maar eerst de bevindingen van het expertteam, dat door de stuurgroep is ingesteld, afwachten. Die doet ook onderzoek naar kritische succesfactoren met betrekking tot bigvitaliteit.

Eerste rapportage

De staatssecretaris zegt de vorderingen nauwlettend te zullen volgen. De stuurgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van varkenshouders, varkensfokkerijorganisaties, dierenartsen, veevoederleveranciers, veehandel, vleesverwerkende bedrijven en de Dierenbescherming, rapporteert in december voor het eerst.

Jansen beaamt dat er druk op de ketel staat. ‘We hebben in het verleden misschien te weinig aandacht gehad voor de uitvoering en je ontkomt er niet aan om het meetbaar te maken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer