ABN Amro verwacht geen herstel tarweprijs

Tarwetelers moeten volgens ABN Amro komend jaar rekening houden met aanhoudende druk op de tarweprijs.

ABN+Amro+verwacht+geen+herstel+tarweprijs
© Han Reindsen archief

De bank schrijft dit deze week in de Granenmonitor. ABN Amro stelt dat de hoge tarweproductie van dit seizoen zorgt voor aanhoudende grote voorraden. Pas na het seizoen 2018-2019 zal de afname van het tarweareaal werkelijk effect hebben op de wereldwijde tarweproductie.

Met een aanhoudende vraag is de prognose dat de prijzen dan gaan stijgen. Als richtprijs voor 2019 gaat ABN Amro uit van ongeveer 168 euro per ton. Daarbij hoort de aantekening dat analisten van de bank rekenen met een koersstijging van de Amerikaanse dollar tot 1,15 dollar per euro. Deze week nog daalde de waarde van de dollar ten opzichte van de euro tot een wisselkoers van 1,24 dollar per euro.

Minder areaalkrimp

ABN Amro reageert in de Granenmonitor onder meer op cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). De bank noemt het opvallend dat de aangekondigde krimp van het tarweareaal in de Verenigde Staten voor komend jaar lijkt mee te vallen. Deze ontwikkeling is op dit moment nadelig voor de prijsvorming.

Hetzelfde geldt voor de hoge tarwe-export vanuit Rusland. De aanvoer van Russische tarwe op de wereldmarkt is ongeveer 35 procent hoger dan vorig jaar. Vanwege de huidige gunstige handelspositie wordt in Rusland het tarweareaal voor teeltseizoen 2018 juist uitgebreid.

Doordat de arealen in de Verenigde Staten en Rusland hoger zijn dan aanvankelijk werd aangenomen, blijft de wereldproductie van tarwe komend jaar op niveau. In veel andere teeltregio's daalt het teeltareaal voor tarwe al wel als gevolg van de tegenvallende prijzen.

Productiecijfers

Voor de prognose van de wereldproductie van tarwe verwijst ABN Amro naar de cijfers van het International Grain Council (IGC). Het IGC gaat voor dit seizoen uit van een tarweproductie van 757,4 miljoen ton. Bij een verbruik van 743,6 miljoen ton stijgt de wereldvoorraad met 13,8 miljoen ton tot een recordhoeveelheid van 254,4 miljoen ton op 30 juni 2018.

Daling van de voorraden wordt pas verwacht vanaf het seizoen 2018-2019. Het IGC raamt de tarweproductie dan 2 procent lager op 742 miljoen ton. Bij een licht stijgend verbruik zullen de voorraden dan kleiner worden.

Consumptie

Voor wat betreft de consumptie stelt het IGC dat de vraag naar tarwe voor veevoer afneemt. Maar dit wordt gecompenseerd door de groei van de humane consumptie van tarwe in met name Afrika en Azië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer