Stijging+tarwenotering+bij+weinig+handel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Stijging tarwenotering bij weinig handel

De feestdagen zijn voorbij, maar op de internationale graanmarkten is het nog rustig met de handelsactiviteiten. In Europa zijn nog maar weinig spotnoteringen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ondanks deze situatie is er sprake van een redelijke stijging van de internationale tarwenoteringen. Dat is voornamelijk het gevolg van de extreem lage temperaturen in grote delen van de Verenigde Staten. Dat zorgt mogelijk voor uitvriezen van de wintergranen en daardoor lagere oogstverwachting.

Daarnaast zijn de weersverwachtingen ongunstig: het blijft aanhoudend erg koud in de Verenigde Staten en Canada. Omstandigheden in het Zwarte Zeegebied zijn goed bij lage temperaturen maar een perfecte sneeuwlaag.

Zwakke dollar

De export van tarwe door de Verenigde Staten bedroeg de afgelopen week ongeveer 479.000 ton waardoor de totale uitvoer dit seizoen op 19,3 miljoen ton komt. Dat is 7 procent minder dan in dezelfde periode vorige seizoen ondanks een erg zwakke dollar.

De graanuitvoer door Oekraïne in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2017 bedroeg 21,4 miljoen ton (10 procent minder dan in dezelfde periode vorig seizoen) waarvan 11,2 miljoen ton tarwe.

Oekraïne

De graanvoorraad in Oekraïne op 1 december 2017 bedroeg 27,07 miljoen ton, 4,8 procent minder dan op 1 december 2016. Voornaamste reden voor die forse daling is de mindere oogst bij een redelijke goede export.

Het ministerie van Landbouw in Rusland maakte melding van een graanexport in de periode van 1 juli tot en met 27 december van 26,6 miljoen ton graan (+35 procent) waarvan 20,7 miljoen ton tarwe, 3,5 miljoen ton gerst en 2,2 miljoen ton mais.

Europa

Europa verkeert qua graanhandel nog in een vakantiesfeertje. Daardoor zijn er weinig spotnoteringen. De termijnnotering voor maaltarwe Parijs, levering maart steeg met 0,75 euro tot 160 euro per ton bij een stabiele mei notering van 163,50 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer