FloraHolland+zet+ruim+1+procent+meer+om
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland zet ruim 1 procent meer om

Royal FloraHolland heeft 2017 afgesloten met een omzet die 1,2 procent hoger is dan in het voorgaande jaar.

De totale verkoopwaarde van bloemen en planten bij de veiling kwam uit op 4,7 miljard euro. De omzetstijging wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor bloemen en planten. Die stegen gemiddeld met 3,9 procent. Daar tegenover stond een aanvoer die 1,8 procent kleiner was dan in 2016. De bloemenveiling verhandelde het afgelopen jaar in totaal 12 miljard producten.

Snijbloemen waren bij FloraHolland goed voor een omzet van 2,7 miljard euro, een stijging van 0,4 procent ten opzichte van 2016. Het aanbod in deze productgroep nam af met 2 procent. De grootste groeiers waren lisianthus, pioen en alstroemeria. Amaryllis, zantedeschia en dianthus leverden terrein in.

Planten in de plus

De verkoop van kamerplanten was goed voor een som van 1,6 miljard euro. Dit bedrag steekt 1,1 procent boven het niveau van 2016 uit. Niet alleen de prijs was hoger dan in het voorgaande jaar, ook de aanvoer steeg. De prijs pluste met 0,4 procent, het aanbod met 0,7 procent. Hyacint op pot, phalaenopsis en dendrobium zagen hun omzet het meest dalen. De belangrijkste stijgers waren narcis op pot en spathiphyllum. Ook kamerplantenarrangementen deden het goed in 2017.

De omzet van tuinplanten is gestegen met 7,1 procent naar 395 miljoen euro. Het verhandelde volume daalde met 2,5 procent, zodat de toename volledig te danken is aan betere prijzen. Citrus, dianthus op pot en mandevilla deden het veel beter dan in 2017, terwijl buxus, skimmia en pelargonium verhoudingsgewijs veel omzet verloren.

Snellere daling klokverkoop

In 2017 was sprake van een toename van de directe verkoop tussen kweker en klant. De verschuiving van klok naar bemiddeling bedroeg 3,7 procent en was daarmee hoger dan het jaar ervoor, toen het aandeel van de klok 1,9 procent daalde. De klok nam vorig jaar 43,7 procent van de totale omzet voor zijn rekening. De directe stromen van FloraHolland stonden voor een aandeel van 56,3 procent. Tien jaar geleden was de inbreng van de klok nog 65 procent.

De toename van de omzet bij FloraHolland is 100 miljoen euro kleiner dan begroot. Aan het begin van het jaar verwachtte de veiling in 2017 een verkoopwaarde te realiseren van 4,8 miljard euro.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer