'Project 'Zon op Erf' is sympathiek, maar traag'

Wijnand Timmermans (67) is voormalig veehouder. Zijn honderd zoogkoeien zijn weg, maar de stallen staan nog op het Zelhemse erf. Ze worden nog gebruikt door een neefje, voor zijn boomkwekerij.

%27Project+%27Zon+op+Erf%27+is+sympathiek%2C+maar+traag%27
© Jan van den Brink

Ook verhuurde Timmermans een tijdlang nog een deel van de stallen aan zzp'ers. 'Maar je ziet toch dat het verval snel intreedt en dat is me echt een doorn in het oog', zegt hij.

Timmermans besloot zich in 2015 aan te melden voor het project 'Zon op Erf'. Gemeenten in de Achterhoek, Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM), Regio Achterhoek en provincie Gelderland willen onder deze noemer een pilot op tien voormalige boerenbedrijven uitvoeren.

Pilotbedrijven

Het bedrijf van Timmermans is een van die tien pilotbedrijven. Op deze locaties worden opstallen afgebroken en wordt het asbest verwijderd. Daarvoor in de plaats komen zonnepanelen op de erven, die Achterhoekse groene stroom aan het net leveren.

Je ziet dat het verval snel intreedt en dat is me echt een doorn in het oog

Wijnand Timmermans, oud-veehouder in Zelhem

Doel van de pilot is ervaring opdoen met dit alternatief voor boerenbedrijven en onderzoeken of er een sluitende businesscase kan worden ontwikkeld. Dit kan 'Zon op Erf' tot een succesvol middel maken om de energietransitie in de Achterhoek gestalte te geven.

Hobbel

'Een sympathiek idee, maar de uitvoering loopt bijzonder traag', zegt Timmermans, die aangeeft dat de financiering van het project de grootste hobbel is. 'Zo is de SDE+-subsidie nog onzeker. '

Niet alleen voor de initiatiefnemers is de financiering een aandachtspunt, ook Timmermans zoekt nog investeerders die met hem mee willen doen. Hij denkt aan ondernemers van rond de 50 jaar, die met het initiatief een pensioen kunnen opbouwen. 'Het project duurt dertig jaar en de investering levert pas na vijftien jaar rendement op. Het is afwachten of ik er dan nog wat aan heb. Dit initiatief is eigenlijk meer iets voor jongere mensen. Dan pluk je er zelf nog de vruchten van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer