Gezondheidsdienst schrapt mastitistest

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) stopt per 1 januari 2018 met de PCR-test voor mastitis. Er is onvoldoende vraag naar.

Gezondheidsdienst+schrapt+mastitistest
© pixabay

Bij deze test wordt de hoeveelheid DNA in een monster sterk vergroot, waardoor kiemen gemakkelijker zijn op te sporen. Doordat melkveehouders en dierenartsen steeds bewuster om met de inzet van antibiotica omgaan, zijn er in de diagnostiek van mastitis veel dingen veranderd.

Bij de inzendingen van individuele melkmonsters ziet GD een toename van de combinatie 'bacteriologisch onderzoek met gevoeligheidsbepaling'. Ook neemt de belangstelling voor diagnostiek van kiemen en antibioticagevoeligheid op koppelniveau nog steeds toe (Uiergezondheid Tankmelk).

Hogere kosten

De Mastitis PCR wordt daarentegen steeds minder ingezet, waardoor de kosten voor dit onderzoek fors stijgen. Daarnaast kan GD door optimalisatie van bacteriologisch kweekonderzoek en met inzet van nieuwe technieken zoals MALDI-TOF, mastitiskiemen sneller en nauwkeuriger identificeren.

Om deze redenen zit de Mastitis PCR per 1 januari 2018 niet meer in het productpakket van GD. De Mycoplasma PCR blijft wel gewoon beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer