Scherpe+blik+voorkomt+%27valse%27+mastitismelding
Nieuws
© Lely

Scherpe blik voorkomt 'valse' mastitismelding

Door goed naar de koegegevens bij het automatisch melksysteem te kijken, zijn valse mastitismeldingen op basis van geleidbaarheid te onderscheiden.


Dat stelt Kristine Piccart van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) op de Europese kennisnetwerksite 4D4F. Volgens de onderzoekster is is het hoge aantal valse mastitismeldingen een van de grootste uitdagingen voor boeren die een automatisch melksysteem gebruiken.

Veel van deze systemen maken gebruik van de elektrische geleidbaarheid van melk- en melkopbrengstmetingen per kwartier om een mogelijke mastitis te signaleren. Theoretisch is het visueel inspecteren van elk mastitis-alarm in de stal de beste optie om klinische mastitis te detecteren. Dat leidt tot een te hoge werkdruk.

Combineren variabelen

Volgens Piccart is het goed om de computer twee keer per dag te controleren op attentielijsten. 'Het combineren van meerdere variabelen, zoals geleidbaarheid, melkopbrengst en kleurwaarschuwingen met de bekende geschiedenis van de koe, zoals het aantal dagen in de lactatie en de melktijd is essentieel voor het goed beoordelen van mastitiswaarschuwingen.'

Koeien die meer dan eens op de attentielijst verschijnen, moeten zeker in de gaten worden gehouden, geeft ze aan. 'Maar nog altijd geldt: niet elke koe op de aandachtlijst heeft mastitis en niet elke koe met mastitis vereist een antibiotische behandeling.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer