Eko Holland-melkveehouder legt zichzelf strengere eisen op

De 180 biologische melkveehouders van coöperatie Eko-Holland sluiten zich aan bij het vernieuwde EKO-keurmerk. Daarmee leggen deze boeren zichzelf extra eisen om energieneutraal te produceren.

Eko+Holland%2Dmelkveehouder+legt+zichzelf+strengere+eisen+op
© Eko-Holland

Voorzitter René Cruijsen van Eko-Holland maakte dat woensdag tijdens de opening van de Bio-beurs in Zwolle bekend. Met deze stap kiezen de aan de coöperatie verbonden melkveehouders bewust voor de aanvullende en bovenwettelijke normen die bij dit vernieuwde keurmerk horen. De 180 bio-melkveehouders zijn goed voor meer dan de helft van het totale aantal biologische melkveehouders in Nederland.

Het EKO-keurmerk werd eind vorig jaar vernieuwd om houvast te bieden aan de steeds bewustere Nederlandse consument. 'Steeds meer consumenten willen goed doen en kopen producten met keurmerken op het gebied van biologisch, fairtrade of dierenwelzijn', zegt Marleen Meijers, woordvoerder van de Stichting EKO-keurmerk, over de uitbreiding van de keurmerknormen.

Goed product

'Er zijn wel 100 verschillende duurzaamheidskeurmerken voor voedsel, elk op hun eigen onderwerp. Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk dat synoniem staat voor een goed product: goed voor het milieu, diervriendelijk, sociaal en eerlijk en natuurlijk lekker en gezond', aldus Meijers.

Nu Eko-Holland zich bij het vernieuwde keurmerk heeft aangesloten, zijn 180 van de 350 biologische Nederlandse melkveehouders inmiddels overgestapt op de nieuwe normen. Voor de betrokken melkveehouders betekent dit onder meer dat ze zich committeren om per 2022 volledig energieneutraal te zijn.

Vers gras

Verder zijn er in de uitgebreide normen bepalingen opgenomen over hoe de koeien bij mooi weer altijd naar buiten kunnen en er altijd genoeg vers gras voor ze beschikbaar is. Aan ondernemers en producten die het EKO-keurmerk mogen voeren, worden vanaf 1 januari 2018 strengere eisen gesteld.

Voor alle EKO-licentiehouders - van boer tot winkel - gelden vanaf deze datum extra normen voor sociaal en eerlijk handelen. Iedere individuele ondernemer gaat bovendien jaarlijks twee extra duurzame stappen zetten. Op de website van het EKO-keurmerk worden al deze ambities per bedrijf vastgelegd en getoond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer