EKO%2Dkeurmerk+gaat+verbreden
Nieuws
© JJFOTO/TOM RUITER

EKO-keurmerk gaat verbreden

Stichting EKO-keurmerk gaat haar keurmerk verbreden. Reden hiervoor is dat consumenten het steeds belangrijker vinden dat hun voedsel op een goede manier geproduceerd is.

De omzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk steeg in het eerste half jaar van 2017 met 29 procent, zo bleek maandag uit de cijfers van onderzoeksbureau IRI. 'Steeds meer consumenten willen goed doen en kopen producten met keurmerken op het gebied van biologisch, fairtrade of dierenwelzijn', verklaart Ronald van Marlen, bestuurslid van de Stichting EKO-keurmerk.

'Er zijn wel honderd verschillende duurzaamheidskeurmerken voor voedsel, elk op hun eigen onderwerp. Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk.'

Hoge eisen

In heel Europa gelden dezelfde hoge eisen voor biologisch voedsel. Om dit te waarborgen bestaat sinds 2012 het Europees biologisch keurmerk, het 'groene blaadje'. In de biologische wetgeving die achter dit keurmerk schuilgaat, zijn dierenwelzijn en zorg voor het milieu verankerd.

Veel biologische boeren en ondernemers doen echter meer aan duurzaamheid dan de wet voorschrijft, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeleid, verpakkingen, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Maar ze kunnen dat nu niet aan hun klanten laten zien. Het vernieuwde EKO-keurmerk biedt Nederlandse ondernemers deze kans nu wel.

Extra stappen

Aan ondernemers en producten die het EKO-keurmerk mogen voeren, worden na de verbreding op 1 januari 2018 strengere eisen gesteld voor onder meer sociaal en eerlijk handelen. Ook gaat iedere individuele ondernemer jaarlijks twee extra duurzame stappen zetten.

Op EKO-keurmerk.nl worden al deze ambities per bedrijf vastgelegd en getoond. Bovendien gaan ondernemers nog meer extra normen vaststellen voor het EKO-keurmerk. De biologische vleesverwerker De Groene Weg heeft hierin de primeur. Hun varkenshouders presenteren dinsdag hun EKO-code met bovenwettelijke eisen voor milieu- en diervriendelijk varkensvlees. Andere sectoren, zoals de melkveehouderij, volgen snel.

Samenvoeging

Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding juicht deze ontwikkeling toe. 'Wij staan voor verbreding én voor verdieping van biologisch', zegt directeur Bavo van den Idsert.

'De meeste bestaande keurmerken zijn aanvullend op elkaar. Met het vernieuwde EKO-keurmerk voegen wij alle belangrijke aspecten samen. Zodat voor consumenten het EKO-logo uiteindelijk synoniem wordt voor een goed product: goed voor het milieu, diervriendelijk, sociaal en eerlijk en natuurlijk lekker en gezond', aldus Van Marlen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer