Luzerne+belangrijke+waardplant+voor+trips+in+uien
Nieuws
©

Luzerne belangrijke waardplant voor trips in uien

Luzerne blijkt een belangrijke waardplant voor trips te zijn. Een inzicht dat kan helpen om de plaag beheersbaar te maken.

De problemen in de uienteelt door trips is in 2017 gestegen. Voornamelijk in Zeeland waren er veel aangetaste percelen, weten ze bij CZAV.

Waar in het verleden gedacht werd dat trips op de grond overwinterde, blijkt dat toch anders te zijn. Luzerne en andere groenbemesters die in de winter vaak op het land blijven staan, vormen een habitat voor trips.

Akkerranden

Ook de natuurlijke vijanden van de trips, zoals sluipwespen en roofwantsen, leven in akkerranden. Alleen wanneer deze akkerranden langs het uienperceel staan, gaan trips de uien in terwijl de natuurlijke vijanden in de rand blijven zitten. Iets waar de teler alert op moet zijn.

Het is belangrijk natuurlijk vijanden te herkennen, te sparen en in te zetten als basis voor een beheersingsstrategie. Daarnaast zijn er voorspellingsmodellen die de eerste vlucht waarnemen, zodat de teler weet wanneer er met beheersing kan worden gestart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer