CZAV+tevreden+met+winst+van+3%2C6+miljoen+euro
Nieuws
© Peter Smit

CZAV tevreden met winst van 3,6 miljoen euro

CZAV sluit haar boekjaar 2016-2017 af met een winst van 3,6 miljoen euro. Dit goede en evenwichtige resultaat stemt de coöperatie tot tevredenheid.

De omzet daalde van 392 miljoen euro naar 387 miljoen euro, met name door substantieel lagere prijzen voor granen en een lage ziektedruk door een droog voorjaar.

Het marktaandeel in de afzet aan de telers in het coöperatieve werkgebied Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland blijft groeien. De afzet aan telers in België is behoorlijk toegenomen. Dit komt mede door de overname van de activiteiten van AgroVangeel in Turnhout (België) door Luc Pauwels. Met deze overname zijn de distributiemogelijkheden Ten oosten van Antwerpen geborgd.

Door het steeds meer concentreren van de werkzaamheden op de distributiecentra (Wemeldinge, Dinteloord en Axel) blijft CZAV zich inzetten om hoge service te leveren tegen lage kosten. Bijna alle lokale vestigingen zijn inmiddels gesloten voor afgifte. De granencollectie blijft CZAV wel lokaal organiseren. Zo ontzorgt CZAV haar telers in het drukke oogstseizoen.

Nakorting

Door de scherpe prijsstelling kon CZAV een nakorting uitbetalen van 1,3 miljoen euro aan haar telers. De resultaten van de deelnemingen, waaronder Agrimarkt en AgriSneltank, zorgden voor de winst van 3,6 miljoen euro.

Op 11 april zal in Terneuzen de zesde Agrimarkt-winkel haar deuren openen. Tevens zal er op deze locatie een AgriSneltank komen. Op deze manier breidt het aantal stations gestaag uit, waaronder afgelopen boekjaar een nieuwe AgriSneltank in Goes, aan de A58.

Een pilot met een dertigtal elektrische laadstations zal ook dit jaar worden voortgezet. Doelstelling is een verdubbeling van het aantal laadstations in 2018.

CropSolutions

De vraag naar landbouwkundige kennis blijft verder toenemen. Samen met haar CropSolutions-partners zorgt CZAV ervoor dat zij toegang heeft tot kenniskanalen om haar telers op kostprijs basis te voorzien van informatie met betrekking tot de diverse teelten.

Begin februari 2018 worden de akkerbouwactiviteiten van ForFarmers in Emmen overgenomen onder de naam Agriant. Als 100 procent dochteronderneming van CZAV zal Agriant de telers in het oosten van Nederland voorzien van haar producten en diensten.

Ook zullen de telers op de al bestaande graancollectie-voorzieningen in deze regio kunnen blijven leveren. De volledige akkerbouwbuitendienst zal in dienst treden van Agriant, waardoor de contacten met bestaande relaties geruisloos kunnen overgaan van ForFarmers naar Agriant.

Met de komst van Agriant opereert CropSolutions met haar leden nu inmiddels vrijwel in elke regio in Nederland op het gebied van de open teelten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer