%27Noordoostpolder+is+bezig+met+een+inhaalslag%27
Interview
© Johan Wissink

'Noordoostpolder is bezig met een inhaalslag'

Zelfs op de dag van vandaag, 75 jaar na zijn ontstaan, waait de pioniersgeest door de Noordoostpolder. Dat stelt Vincent Oosterwijk, pionierszoon en eigenaar van het Pioniersmuseum en woon-zorgvoorziening Hoeve Marant in Kraggenburg.

Wanneer is uw vader naar de Noordoostpolder gekomen?

'Mijn vader is in 1942 vanuit Lettele, bij Deventer, naar de Noordoostpolder gegaan om te helpen de polder in cultuur te brengen. Op 17 november 1944 was er een razzia, waarbij ongeveer duizend werkers werden opgepakt en in Duitsland moesten werken. Gelukkig zijn ze bijna allemaal teruggekomen. De Directie van de Wieringermeer had de pioniers, de werkers van het eerste uur, beloofd dat zij voorrang zouden krijgen bij de uitgifte van bedrijven.'

De Directie van de Wieringermeer had de pioniers, de werkers van het eerste uur, beloofd dat zij voorrang zouden krijgen bij de uitgifte van bedrijven

Vincent Oosterwijk, pionierszoon en eigenaar van het Pioniersmuseum en Hoeve Marant in Kraggenburg

Op wat voor bedrijf kwam uw vader terecht?

'Mijn vader kreeg tijdens de eerste uitgifte in 1947 een gemengd bedrijf toegewezen. Hij had graag een akkerbouwbedrijf gewild. Thuis in Lettele hadden ze een gemengd bedrijf en zodoende vond de Directie van de Wieringermeer dat 'hij de geur van koeien bij zich had'. Op deze manier vulde de Directie van de Wieringermeer de veehouderijbedrijven in, waarvoor minder animo was.'

Wat voor invloed heeft de Tweede Wereldoorlog gehad op de ontwikkeling van de landbouw in de Noordoostpolder?

'Omdat er in de oorlog weinig bouwmaterialen waren, zoals stenen, liep de bouw van de boerderijen achterstand op. Deze werd al gauw ingehaald doordat de Directie van de Wieringermeer overging op het schokbetonsysteem. Dit is een revolutionair bouwsysteem waarmee je in vier dagen een schuur kon neerzetten. Hiervan zijn er meer dan duizend gebouwd in de Noordoostpolder.'

Wat betekent deze pioniersgeest voor de huidige boeren in de Noordoostpolder?

'Boeren in de Noordoostpolder zijn niet bang voor iets nieuws. Hun ouders en overgrootouders moesten hun bedrijf in de polder zelf inrichten en opbouwen. Dat zorgt ervoor dat ook de huidige boer niet is vastgeroest. Mede door de goede gronden is de landbouw hierdoor op een hoog peil gekomen.'

Hoe ziet u de toekomst in de Noordoostpolder?

'Landbouw blijft heel belangrijk, maar het aantal boeren zal sterk afnemen. Er is nu ook ruimte voor natuur en recreatie. De Noordoostpolder is op dit gebied bezig aan een inhaalslag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer