Zorg over bodemdaling Noordoostpolder

De bedrijven in de Noordoostpolder die te maken hebben met bodemdaling, kunnen zelf de beste aanpak aandragen. Daarom worden ze hier de komende tijd over geraadpleegd.

Zorg+over+bodemdaling+Noordoostpolder
© Persbureau Noordoost

Het dalende maaiveld in de Noordoostpolder is een al decennia sluimerend probleem. 'Onze zorgen over bepaalde delen van de polder worden steeds groter. Zolang geen onderbemaling meer wordt toegepast, neemt de kans op natschade alleen maar toe', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

Gedragen maatregelen

Met provincie en waterschap Zuiderzeeland wil LTO Noord daarom vaart brengen in een oplossing van het vraagstuk. 'We willen tot door de regio gedragen maatregelen komen', aldus Michielsen.

Het probleem speelt vooral rond Schokland, maar inmiddels ook elders in de Flevoland, zoals bij Almere. Dat komt omdat de voormalige zeeklei op een inklinkende laag veen is afgezet.

Conferentie

In februari wordt een conferentie gehouden om de situatie in de Noordoostpolder breed te bespreken. 'Dan moet duidelijk worden welke kant het opgaat', zegt Michielsen. Via het project Spaarwater is inmiddels onderzoek gestart naar peilgestuurde drainage.

Als effectief beleid uitblijft, is de enige oplossing dat boeren hun grondgebruik aanpassen aan een hogere grondwaterstand. Dat kan het einde betekenen van een aantal nu nog goed renderende teelten in het gebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer