Overleeft+uw+bedrijf+de+volgende+prijscrisis%3F
Commentaar
© Ruud Ploeg

Overleeft uw bedrijf de volgende prijscrisis?

Boeren en tuinders hebben onvoldoende inzicht in de kostprijs van hun product. Daarmee zijn zij uitermate kwetsbaar wanneer opbrengstprijzen in een nieuwe crisis belanden.

In een rondetafelgesprek met Nederlandse en Belgische landbouwjournalisten en toeleveranciers kreeg deze stelling veel bijval. Te veel ondernemers hebben een kostenplaatje dat bij een geringe prijsdaling het rendement in negatieve zin doet omslaan.

In de melkveehouderij liggen met name kansen op het terrein van de voerkosten. Een optimaler samenstelling van het rantsoen zou een veehouder tot centen per kilo melk kunnen schelen. Een besparing daarop is geen overbodige luxe, zeker niet met de verwachting dat de zuivelprijzen verder dalen de komende tijd.

Wereldmarktprijzen zullen leidend zijn voor de ontwikkeling van agrarische winsten. De kostprijzen in de Benelux zullen meer in balans moeten komen met die elders in de wereld. Op veel bedrijven is de kostprijs nu te hoog. De wrange constatering in de bijeenkomst met landbouwvolgers is dat nog veel bedrijven moeten stoppen om dat kostenniveau te verlagen.

Of andersom: omdat te veel bedrijven een irreëel investerings- en kostennniveau dragen, dreigen zij die ratrace niet vol te houden, met op termijn bedrijfsbeëindiging tot gevolg. Al is het alleen al omdat een potentiële opvolger geen trek heeft om bij een laag rendement het bedrijf voort te zetten.

Kritischer mag worden gekeken naar de rol van adviseurs. Leveranciers van voer, chemie en meststoffen zijn niet onafhankelijk en hebben een commercieel motief. Natuurlijk denken zij mee met hun klant, maar laten we niet vergeten dat iedere euro die zij aan omzet genereren wordt betaald door de boer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer