ZuivelNL+opgelucht+over+verloop+fosfaatreductieplan
Nieuws
© Mike Schellart

ZuivelNL opgelucht over verloop fosfaatreductieplan

Over het welslagen van het fosfaatreductieplan was begin vorig jaar logischerwijs best wat twijfel. Het is een compliment voor de sector waard hoe er mee is omgegaan. Dat zei voorzitter Jorrit Jorritsma van ZuivelNL woensdag op de nieuwjaarsreceptie van deze organisatie in Den Haag.

Jorritsma stelde dat het hele fosfaatdossier vorig jaar de nodige kopzorgen heeft gekost en op menig melkveebedrijf serieuze problemen en pijn veroorzaakte. Desalniettemin vindt hij dat de melkveesector als geheel goed door deze periode heen is gegaan.

'Daarbij spreek ik op een gelegenheid als vandaag ook mijn complimenten uit voor de bestuurders van LTO, NMV en NZO en al die medewerkers die hier afgelopen jaar zo hard aan gewerkt hebben. Dat is echt een compliment waard want makkelijk was het ook niet voor hen.'

Efficiëntieslag

ZuivelNL gaat haar vierde jaar in en werd als vervanger van het Productschap Zuivel in het leven geroepen. NZO, LTO en NMV pakken als leden van ZuivelNL gezamenlijk dossiers op die de hele sector aangaan en breed gedragen dienen te worden. Jorritsma stelt desgevraagd dat dat wat hem betreft over het algemeen goed loopt, maar hoopt voor de toekomst op nog iets meer slagkracht.

'Voor de efficiëntie en snelheid in processen helpt het sterk als ZuivelNL helemaal dossiereigenaar is. Zoals met het fosfaatreductieplan het geval was. Toen moest er snel gehandeld worden en dan zie je dat het ook kan.'

Melkprijs onder druk

Op de nieuwjaarsborrel was verder gematigd positivisme te beluisteren onder vertegenwoordigers van zuivelbedrijven over de zuivelmarkt. Dat wil zeggen, een vrije val van de melkprijs wordt niet aannemelijk geacht. Een daling van de boterprijzen naar een echt laag niveau ligt niet voor de hand, omdat de vraag daarnaar nog steeds redelijk is.

Wel is er vrees voor een drukkend effect door een hogere totale melkproductie de komende maanden in Europa en hangt de interventieopslag van mager melkpoeder nog steeds boven de markt. Een melkprijs lager dan die over 2017, zoals nu al ingezet, is daarom wel de algemene aanname.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer