Fosfaatrechtenhandel komt langzaam op gang

De handel in fosfaatrechten komt nog maar langzaam in beweging. Kopers en verkopers zijn nog wel afwachtend, zoals werd verwacht.

Fosfaatrechtenhandel+komt+langzaam+op+gang
© Twan Wiermans

Verschillende partijen bieden momenteel fosfaatrechten aan. Op quotum.nu bijvoorbeeld worden al aardig wat rechten aangeboden en gevraagd. In totaal wordt momenteel 35.000 kilo fosfaat te koop aangeboden en 13.000 kilo om te leasen.

Het gaat om 65 aanbieders van fosfaatrechten, waarbij de verkoopprijzen variëren van 192 tot 209 euro per kilo fosfaat. Daar staan 33 vragende partijen tegenover, die tussen de 170 en 197 euro per kilo fosfaat bieden.

Op fosfaatrecht.nu is het aanbod minder. De aangeboden rechten liggen op circa 190 euro per kilo. Ook worden hier rechten voor lease aangeboden tegen een prijs van 29 euro per kilo.

Veiling

Ook zijn de eerste 200 kilo fosfaatrechten geveild voor 186 euro per kilo fosfaat, meldt Interfarms makelaarskantoren op haar website. Zij biedt fosfaatrechten te koop, maar veilt ook online rechten. De prijzen zijn zijn exclusief 1,5 procent veilingkosten

Verwacht wordt dat volgende week echt de handel op gang komt als alle melkveehouders hun beschikkingen binnen hebben en de overschrijvingen plaats kunnen vinden.

Goedkoopste

Topmelker Siemen van Berkum uit Elahuizen (Friesland) is een van de eerste kopers van fosfaatrechten. Hij was er vroeg bij, waardoor de prijs rond de 180 euro bleef. 'De eersten waren de goedkoopste.'

'Een deel hiervan moeten we in vijf jaar aflossen bij de bank. Als de fosfaatrechten na die vijf jaar nog hun waarde hebben, kost het in feite enkel de rente. Dan valt het echt mee', stelt de Fries nuchter. 'Je moet het wel kunnen betalen in de vijf jaar.'

Tamme start

Vorige week waarschuwden specialisten in Nieuwe Oogst voor een tamme start in fosfaatrechten. Veel melkveehouders wachten hun beschikkingen van RVO af waarin staat vermeld hoeveel fosfaatrechten ze krijgen toebedeeld.

Dat is niet de enige reden dat de handel nog niet echt loskomt, zei Niek Groot Wassink, adviseur rundvee bij DLV Advies.'De dreiging van dalende melkprijzen en een mogelijke standstill bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina maken melkveehouders ook afwachtend. Niet onlogisch en in veel gevallen zelfs terecht. Melkveehouders hebben al ruim twee jaar met veel onzekerheid te maken. Dat maakt hen voorzichtig. Daarnaast is het zaak om de liquiditeiten goed te managen.'

Lease

Voor het leasen van rechten zal weinig animo zijn, verwacht Ids Schaap van Fosfaatrecht.nu. Hij wijst op de afroming van 10 procent die ook bij het leasen geldt. 'Wie bijvoorbeeld duizend rechten op deze wijze 'verleaset', heeft het volgende jaar nog maar negenhonderd rechten over.'

'Na het voorjaar, als de situatie bij FrieslandCampina helder is en de tekorten aan rechten nijpender, zullen de handel en de prijs aantrekken', aldus Schaap.

Beschikking

Momenteel verstuurt RVO een beschikking naar melkveehouders met de aantallen toegekende fosfaatrechten. Daarin is de generieke korting van 8,3 procent verwerkt voor de niet grondgebonden bedrijven.

Veehouders die het niet eens zijn met de toegekende fosfaatrechten hebben zes weken de tijd om daartegen in beroep te gaan. Formulieren om aan te melden voor knelgevallen en bijzondere situaties zijn nu beschikbaar op RVO.nl. Daar staan inmiddels ook de formulieren voor het aanpassen van de fosfaatrechten in situaties waarbij op 2 juli 2015 melkvee of jongvee was uitgeschaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer