Proefproces+over+pacht+en+fosfaatrecht
Nieuws
© Mike Schellart

Proefproces over pacht en fosfaatrecht

Een proefproces tussen een pachter en verpachter moet antwoord geven op de vraag of de grondeigenaar kan meedelen in de winst als fosfaatrechten worden verkocht.


De verwachting is dat het proefproces in februari begint, meldt Dries van Rozen, adviseur bij de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHD). 'We moeten nog de laatste zaken regelen, maar ook snel zijn nu fosfaatrechten verhandeld worden.'

Hij verwacht dat over een anderhalf jaar duidelijkheid. 'We stappen eerst naar de pachtkamer en daarna naar het hof. Dan is het jurisprudentie. Slaan wij de pachtkamer, dan halen we een jaar in.'

Fouten voorkomen

Een pachter in Noord-Nederland gaat een aantal toegekende fosfaatrechten verkopen. Daarop dient de verpachtende partij een claim in voor een deel van de opbrengst.

'Met dit proefproces wordt mogelijk fouten zoals bij het melk- en suikerquotum in het verleden voorkomen en gaat er minder geld de sector uit', verklaart Van Rozen.

Vervreemding

BLHB vindt dat de pachter eigenaar is van de fosfaatrechten. 'Ook bij vervreemding behoort de volledige vergoeding toe aan de pachter', vervolgt Van Rozen.

'Op basis van de wet en in de toelichting daarvan staat duidelijk dat de fosfaatrechten aan de melkveehouder worden toegekend. Het eigendom kan dan ook niet worden betwist. Vanuit deze invalshoek heeft de melkveehouder het beschikkingsrecht om deze rechten aan anderen over te dragen.'

Ook het antwoord op een Kamervraag die Jaco Geurts (CDA) heeft gesteld, bevestigt die zienswijze. Volgens Geurts is de 'wetgever duidelijk over pacht en fosfaatrecht'.

Recht

Diverse verpachters stellen echter dat zij recht hebben op een deel van de waarde van de fosfaatrechten als die worden verhandeld. Zij trekken een vergelijking met het melkquotum waarin de jurisprudentie heeft bepaald dat de waarde voor de helft aan de verpachter toebehoort.

'In de Wet fosfaatrechten melkvee wordt echter in tegenstelling tot het melkquotum geen koppeling met de grond gemaakt en zijn dus de fosfaatrechten zonder grond aan anderen overdraagbaar. Gaat de pachter over tot overdracht van de fosfaatrechten, dan verliest de grond immers niet zijn waarde en de pachtprijs moet zoals voorheen worden betaald', aldus Van Rozen.

'Als de pachter de pacht beëindigt, kan de grond wederom voor de volgende pachter beschikbaar worden gesteld. De vraag naar grond is groter dan het aanbod, zodat de verpachter altijd weer een nieuwe pachter zal vinden. Op geen enkele wijze treedt er voor de verpachter een verlies op dat de vraag naar rechtmatige compensatie oproept.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer