Machinefabrikant Joskin viert jubileum

Machinefabrikant Joskin viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. In deze halve eeuw heeft het bedrijf in Soumagne zich ontwikkeld tot een specialist in machines voor mestverwerking en transport van agrarische materiaal.

Machinefabrikant+Joskin+viert+jubileum
© Hendrik Begeman

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Joskin sprak Nieuwe Oogst met oprichter en eigenaar Victor Joskin in de fabriek in het Belgische Soumagne, net ten oosten van Luik. Hier hield de machinefabrikant eind vorige week een aantal open dagen om klanten en belangstellenden te tonen waar het bedrijf zich mee bezighoudt.

Victor Joskin liet zich in 1968 als loonwerker in het handelsregister inschrijven. Een eigenschap van veel loonwerkers is dat ze creatief zijn en niet bang om iets nieuws op te pakken. Na een paar jaar bouwde Joskin een nieuwe loods en begon met de reparatie en handel van machines. Omdat hij al Fendt-trekkers had voor zijn loonbedrijf, werd hij ook Fendt-dealer.

Mestverwerking

Soumagne ligt in een gebied met overwegend veehouderij, dus was Joskin daarop ingesteld. Dat betekende veel werk voor mestverwerking. Vanuit zijn mechanisatiebedrijf kreeg hij steeds meer vraag naar mesttanks, wat ertoe leidde dat hij deze zelf ging bouwen.

Het programma van Joskin is erg specialistisch

Victor Joskin, eigenaar machinefabrikant Joskin

Aanvankelijk bouwde de ondernemer de onderstellen zelf en liet hij de tanks leveren door een gespecialiseerd bedrijf. Maar te vaak moesten hier aanpassingen aan worden gedaan en kon het bedrijf maar amper aan de gewenste leveringen voldoen. Dit was aanleiding voor Joskin om de tanks vanaf 1984 zelf te bouwen. Het gaat om tanks met een inhoud van 3.500 liter.

35.000ste mesttank

Sinds die tijd is het allemaal in een stroomversnelling gegaan en in 2017 is de 35.000ste tank afgeleverd. Dit betreft niet enkel de aantallen. De inhoud van de tank is gegroeid tot 32.000 liter.

Joskin heeft momenteel tien verschillende mesttanks in het programma met in totaal 1.200 opties. Dat kan zijn van een eenvoudige rechttoe-rechtaantank tot een gps-aangestuurde tank met bijvoorbeeld Section Pilot, vergelijkbaar met een sectiecontrol op een veldspuit.

NIR-systeem

In samenwerking met John Deere heeft Joskin het NIR-systeem in het programma. Daarmee maakt de tank of mestverspreider een infraroodanalyse van de organische samenstelling van de mest en is de afgifte zo te regelen dat er op de hoeveelheid stikstof of op de hoeveelheid fosfaat wordt uitgereden.

Met het draadloos diagnosesysteem Easydiag kan de dealer of technicus op afstand constateren waar eventueel een probleem zit of updates uitvoeren. Kortom, de mogelijkheden van de hedendaagse Joskin-mesttanks zijn talloos.

Gegalvaniseerd

Van meet af aan zijn alle mesttanks gegalvaniseerd. Ook de gespoten tanks zijn onder de verflaag verzinkt. Bijzonder is dat Joskin met elke machine een gebruikershandleiding en onderdelenboek meelevert met het unieke machinenummer. Als de gebruiker dit nummer doorgeeft aan de serviceafdeling van de fabriek, weten ze daar exact welke onderdelen zich aan deze machine bevinden.

Dit geldt overigens niet enkel voor de mesttanks. Ook andere machines, zoals de mestverspreiders, hebben hun eigen mogelijkheden. Zo kunnen mestverspreiders worden geleverd waaraan eveneens de afgifte kan worden geprogrammeerd, waarna deze wordt gerelateerd aan de rijsnelheid.

Onderdelenboek

Victor Joskin vindt dat zijn bedrijf een unieke plaats in de markt inneemt. Hij noemt als eerste het onderdelenboek. Al vindt hij dat geen overbodige luxe, want volgens de ondernemer is er niemand in de markt met zo'n uitgebreid programma aan mestapparatuur en dat moet je wel beheersen.

Voorlopig verwacht Joskin niet dat er nieuwe producten aan het programma worden toegevoegd. Het bedrijf wil het accent op het huidige productprogramma leggen en waar mogelijk dingen zien te verbeteren.

Full-liners

'Bij de dealers ondervindt Joskin weinig hinder, doordat deze zijn gebonden aan het programma van full-liners. Het programma van Joskin is erg specialistisch. Om dezelfde reden heeft zich ook nog geen grote full-liner gemeld om Joskin over te nemen. Het bedrijf is te specialistisch en daarvoor hebben we niet de aantallen', zegt de eigenaar.

Joskin is een familiebedrijf en dat lijkt het nog wel even te blijven. Een zoon en twee dochters van Victor Joskin werken in het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer