Wethouders willen trekker over Lauwersseewei

Wethouders uit Noordoost-Friesland willen dat het landbouwverkeer snel wordt toegelaten op een deel van de Lauwersseewei van Aldtsjerk naar Dokkum. LTO Noord steunt dit initiatief.

Wethouders+willen+trekker+over+Lauwersseewei
© Ulco Wesselink

De wethouders hebben hierover een brief gestuurd naar Gedeputeerde Staten. Om het landbouwverkeer op de N361 toe te laten, moet de maximumsnelheid omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur. Het landbouwverkeer moet nu door de dorpen Aldtsjerk, Rinsumageest, Damwald en Burdaard.

Volgens de wethouders van gemeenten Tytsjerksteradiel, Dongeradiel, Dantumadiel en Ferwerderadiel zijn deze wegen niet bedoeld voor groot verkeer. Bovendien maken ook andere verkeersdeelnemers er gebruik van.

Gevaarlijk

Melkveehouder Gert Falkena uit Rinsumageest vindt de Lauwersseewei een goed alternatief voor de wegen door de dorpen. De verkeersveiligheid gaat ermee omhoog, verwacht hij. 'Wij hebben land aan de andere kant van de Lauwersseewei. Nu moeten we door Rinsumageest. Dat is haast niet te doen. We gaan door een nauw straatje, langs een school. Dan moeten we vaak voor een deel over het trottoir. Dat is toch heel gevaarlijk met kinderen in de buurt.'

Het gaat om het stuk tussen Aldtsjerk en Dokkum. Nu de Centrale As er ligt, kan de N361 volgens de wethouders worden afgewaardeerd. Dat maakt het ook dat het landbouwverkeer hier dan wordt toegelaten.

Groene streep

Volgens de wethouders zijn er geen uitgebreide onderzoeken voor nodig om van de weg een 80-kilometerweg te maken, zoals de provincie voorstelt. De borden kunnen worden aangepast en de groene streep kan zwart worden gemaakt.

'Op deze wijze kunnen de maatregelen op korte termijn worden uitgevoerd en kan snel de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de omliggende dorpen en op plattelandswegen verbeteren', stellen de bestuurders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer