LTO wil POP3-gelden vrijmaken

LTO Nederland wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de extra middelen voor de brede weersverzekering en agrarisch natuurbeheer vrijmaakt uit het bestaande POP3 budget. De bewindsman is echter van van plan de benodigde 30 miljoen euro per jaar over te hevelen uit de zogenoemde betalingsrechten.

LTO+wil+POP3%2Dgelden+vrijmaken
© John Oud

Volgens LTO Nederland verliezen Nederlandse boeren met de overheveling onnodig en onterecht ruim 4,5 procent van hun betalingsrechten. LTO portefeuillehouder Omgeving Jakob Bartelds noemt de overheveling ongeloofwaardig. 'Er is nog maar 12 procent van het POP3 budget uitgegeven, terwijl we al op de helft van de uitgifte periode zijn. Als we op deze voet doorgaan, moet Nederland zelfs geld terugbetalen aan de EU.'

Het voorstel van staatssecretaris Van Dam voor een extra korting op de betalingsrechten ten behoeve van overheveling is deze week door de Kamer besproken en niet controversieel verklaard. Volgende week zal blijken of een meerderheid in de Kamer Van Dams voorstel steunt.

LTO Nederland deed deze week nog een laatste poging de Kamer hiervan te weerhouden. Dat er 10 miljoen euro per jaar extra nodig is voor de brede weersverzekering en voor agrarisch natuurbeheer is voor Bartelds geen punt van discussie. 'Een goede weersverzekering kan boeren beschermen tegen ondraagbare schade als gevolg van weersomstandigheden. Op dit moment is de premie vaak nog te hoog en de uitkeringen te laag.'

Dynamiek

Bij het agrarisch natuurbeheer wijst Bartelds er wel op dat het ook echt bij boeren terecht moet komen. 'Er is veel dynamiek vanuit allerhande projectinitiatieven voor agrarisch natuurbeheer, zoals natuurinclusieve landbouw. Op zich ben ik daarvoor, maar daar is wat mij betreft de 20 miljoen euro extra per jaar niet voor bedoeld. Die moet naar boeren die meedoen met agrarisch natuurbeheer. Het verbaast mij dat de staatssecretaris niets zegt over de besteding van dit geld en evenmin aangeeft of dit geld ook eerst naar de provincies gaat. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het overgrote deel van de POP3 uitgaven.'

Van het POP3 budget van €765 miljoen over de periode 2014-2020 is tot april van dit jaar nog maar €107 miljoen uitgegeven. Bartelds hierover: 'Alleen voor de brede weersverzekering en voor agrarisch natuurbeheer liggen we op schema. Van de overige geplande uitgaven is nog maar weinig terecht gekomen.'

Voorkomen

Bartelds noemt als voorbeeld de inzet van POP3 voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Daarvoor is tot 2020 100 miljoen euro beschikbaar. 'We willen aan de slag om waterkwaliteit te verbeteren, zodat we voldoen aan de KRW en Nitraatrichtlijn', aldus Bartelds.

Provincies moeten ervoor zorgen dat het geld daadwerkelijk wordt ingezet. Wanneer het geld voor water echt beschikbaar komt resteert er nog een groot POP3 budget waarvan allerminst zeker is of dit op tijd wordt besteed. Bartelds wijst op het risico dat Nederland POP3 geld moet terugbetalen aan de Europese Commissie. 'Dat moeten we natuurlijk voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer