Blauwtong%2Dvaccin+Zoetis+beschikbaar
Nieuws
© pixabay

Blauwtong-vaccin Zoetis beschikbaar

Het blauwtong-vaccin Zulvac 8 Bovis van Zoetis is sinds deze week weer beschikbaar in Nederland. Met dit geïnactiveerde vaccin kunnen rundveehouders hun runderen beschermen tegen blauwtongvirus, serotype 8.

Volgens de producent is dit een veel gebruikt vaccin in Europa om runderen te beschermen tegen het blauwtongvirus. Het geïnactiveerde vaccin zorgt voor een actieve immunisatie tegen serotype 8, de variant van het virus dat in het verleden in Nederland voorkwam en een potentiele bedreiging vormt.

Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Het virus bevindt zich in het bloed en wordt door bloedzuigende insecten overgebracht. Rundveehouders kunnen contact met de knutten zoveel mogelijk proberen te voorkomen door de runderen ’s nachts op te stallen of te behandelen met een insecticide.

Vaccineren

Daarnaast kunnen veehouders hun dieren beschermen door ze te vaccineren met Zulvac 8 Bovis waardoor de runderen immuniteit opbouwen tegen het virus. De immuniteit start 25 dagen na de basisvaccinatie en duurt tenminste twaalf maanden. Het vaccin is vanaf nu weer via de dierenarts beschikbaar.

Begin deze maand kwam ook het vaccin van MSD Animal Health beschikbaar. Hiervoor was vooralsnog voor vanuit de schapenhouderij belangstelling. Op dit moment worden in Frankrijk uitbraken gevonden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer