Blauwtongvaccin+volgende+week+beschikbaar
5 vragen
© 123rf

Blauwtongvaccin volgende week beschikbaar

MSD Animal Health wil komende week een vaccin tegen blauwtong virustype 8 distribueren voor het Spaanse CZ Veterinaria. Dierenartsen kunnen het vaccin tegen het virus dan bestellen. Melkveehouders lijken nog niet veel belangstelling te hebben om te gaan enten. Schapenhouders daarentegen meer.


1 Wat is blauwtong en wat zijn de verschijnselen?

De virusziekte blauwtong is niet rechtstreeks besmettelijk, maar wordt overgedragen door knutten. Deze heel kleine vliegjes kunnen met name rundvee en schapen besmetten. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, minder eetlust, overmatig speeksel, zwelling van kop, lippen, tong en kroonrand en een blauwgekleurde tong.

2 Wat is de stand van zaken rond blauwtong?

Frankrijk werd vorig jaar zomer getroffen door uitbraken met het blauwtongvirus serotype 8. Dit type zorgde in 2006 en 2007 in Nederland ook voor blauwtong, met onder andere veel vruchtbaarheidsproblemen en daling van de melkproductie. Het virus veroorzaakte destijds veel sterfte bij schapen.

Vorig najaar verspreidde het virus zich snel in een groot deel van Frankrijk. Afgelopen maanden waren er nieuwe uitbraken. Circa 300 bedrijven zijn besmet sinds de uitbraak en komen over het hele land voor, behalve in de noordelijke kuststreek. Frankrijk en België besloten om de dieren te vaccineren.
Opvallend is wel dat de ziekte en sterfte bij blauwtong nu vrij laag is.

3 Hoe staat het nu met de overbrengers van blauwtong, de knutten?

De insecten hebben na de winter een aantal maanden de tijd nodig om hun populatie te vergroten. Volgens deskundigen is het risico reëel dat het blauwtongvirus deze zomer België en/of Nederland zal bereiken. De dichtstbij gelegen uitbraak ligt circa 150 kilometer van de Belgische grens.

4 Hoe is blauwtong te voorkomen?

Dit kan preventief door de dieren te vaccineren. Dit zijn twee vaccinaties met drie weken ertussen. Bescherming is er drie tot vier weken na de laatste vaccinatie.

5 Is er belangstelling van dierenartsen en veehouders voor het vaccin?

Volgens de distributeur hebben deze interesse voor het vaccin. Dierenartsenpraktijken willen het op voorraad nemen, maar dit is ook afhankelijk van de vraag van veehouders.

De belangstelling vanuit de melkveehouderij lijkt nog niet groot. Wel vragen schapenhouders naar het vaccin. Een dierenarts meldt dat er eerst een inventarisatie komt, en dat de belangstelling nog gering is, omdat in België wordt gevaccineerd.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer