Wethouder+uit+Ede+eerste+Nederlandse+foodwethouder
Achtergrond
© Gemeente Ede

Wethouder uit Ede eerste Nederlandse foodwethouder

Het is een primeur voor Nederland: de Edese wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) is de eerste 'foodwethouder'. De achthonderd Edese boeren in de gemeente betrekken bij het onderwerp is nog best ingewikkeld, maar 'we willen graag laten zien hoeveel mensen met zorg werken aan de productie van ons voedsel. Dan gooi je de resten toch niet zomaar weg?'

Meijer is er eerlijk over: 'Het valt nog niet mee om boeren te betrekken bij het thema food. Als wij bijvoorbeeld een markt organiseren voor streekproducten, staan boeren niet in de rij om mee te doen.' Hij heeft daar begrip voor. 'Boeren zijn druk en hebben via de traditionele afzetkanalen vaak voldoende zekerheid. Er moet wel een noodzaak zijn of enthousiasme om mee te doen aan een initiatief.'

De wethouder ziet vooral een bemiddelende rol weggelegd voor de gemeente. 'Wij organiseren in Ede Food Floors. Daarin hebben deelnemers de gelegenheid om pitches te houden over hun idee. Dat heeft allerlei nieuwe initiatieven aan het rollen gebracht. Zo was er een melkveehouder uit de gemeente die een melktap wilde beginnen. Wij hebben geholpen om dit plan waar te maken.'

De gemeente heeft daarnaast geprobeerd om supermarkten aan de lokale producten te helpen. 'Ook dat valt niet mee. We hebben daar flink aan geduwd en getrokken, maar uiteindelijk bepaalt het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaanstad wat wel en niet mag. De Emté in Ederveen heeft wel veel lokale producten in het schap liggen.'

Het moet veel normaler worden om over voeding na te denken

Leon Meijer, wethouder in Ede

World Food Center

Meijer vertelt enthousiast over zijn portefeuille food. Hij heeft dan ook al de nodige successen behaald. Zo heeft gemeente Ede het World Food Center Experience binnengehaald. In 2020 staat de opening gepland en naar verwachting gaat dit experience center 300.000 bezoekers per jaar trekken. Het komt op het kazerneterrein te staan, vlak naast station Ede-Wageningen en draait om educatie en beleving.

'Nederland ontvangt als tweede landbouwexporteur veel internationale gasten. Vanaf 2020 is er één plek waar zij kunnen ervaren hoe de voedselproductie van diverse sectoren en producten tot stand komt. Hoe brood tot stand komt en hoe die ingenieuze groenteteelt in kassen werkt. Het moet een plek worden om te leren over voedsel.'

Internationale prijs

Een ander succes is een internationale Food Award die gemeente Ede won. In oktober mocht de wethouder de Milan Pact Award in ontvangst nemen. De jury prees de integrale manier waarop de gemeente voedsel onder de aandacht brengt.

Voedsel is volgens de wethouder dan ook allesomvattend. 'Goede voeding heeft eigenlijk raakvlakken met heel veel zaken: met de gezondheidszorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Ziekenhuis Gelderse Vallei is een voedingsziekenhuis waar voedsel erg betrokken wordt bij het herstel en de behandeling van patiënten. In het onderwijs organiseren wij voedsellessen. Op basisscholen worden gastlessen gegeven over gezond eten.'

Kosten gezondheidszorg

Meer aandacht kan volgens Meijer helpen om bijvoorbeeld de kosten in de gezondheidszorg naar beneden te brengen. 'Er is tegenwoordig veel aandacht voor voedsel en voedseltrends. Tegelijkertijd weten veel mensen niet of ze beste kwark of yoghurt kunnen pakken, als ze meer eiwit nodig hebben. Daarom is het belangrijk om het ook op te nemen in het onderwijs. Het moet veel normaler worden om over voeding na te denken.'

Ede heeft een groot buitengebied met achthonderd agrarische bedrijven. Food is daarom volgens de wethouder iets wat bij Ede past. 'We hebben daarnaast ook allerlei bedrijven en instituten die zich bezighouden met voedsel binnen de gemeentegrenzen en Wageningen University & Research net over de grens. 11 procent van onze inwoners heeft een baan die gerelateerd is aan food. Dat is een stuk boven het landelijk gemiddelde.'

Alle gemeenten

Wat Meijer betreft gaan alle gemeenten aan de slag met het thema voedsel. 'Maar je moet het er niet maar een beetje bij doen. Het succes in Ede is dat we er ruim budget voor hebben uitgetrokken en dat tien ambtenaren hier dagelijks mee bezig zijn.

Ook andere overheden moeten aansluiten, vindt de wethouder. 'Wij krijgen veel steun vanuit provincie Gelderland voor ons beleid. En ik ben blij dat er nu ook een minister is van Landbouw en Voedselkwaliteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer