Zes+bedrijven+buiten+toezichtsgebied+vogelgriep
Nieuws
© Studio Kastermans

Zes bedrijven buiten toezichtsgebied vogelgriep

Het toezichtsgebied dat eind vorige week werd ingesteld na de vondst van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N6 bij Biddinghuizen is verfijnd. Zes bedrijven die eerder wel in het toezichtsgebied vielen, vallen er daardoor nu buiten.

Het ministerie van Landbouw heeft afgelopen week de begrenzing van het toezichtsgebied is tegen het licht gehouden. Door kleinere wegen als begrenzing te nemen, vallen zes pluimveebedrijven die in eerste instantie wel binnen de 10-kilometer zone vielen, er nu buiten.

Veterinair geen bezwaar

Uit veterinair oogpunt bestaan hiertegen geen bezwaren, meldt het ministerie. 'Door deze wijziging hebben we kunnen bewerkstelligen dat binnen de beschikbare mogelijkheden een aantal (welzijns)knelpunten zijn opgelost.'

Na het uitbreken van het hoogpathogene vogelgriep H5N6 in een eendenstal bij Biddinghuizen eind vorige week, stelde het ministerie van LNV een vervoersverbod in. In een straal van tien kilometer rond het bedrijf mogen geen eieren, pluimvee en mest worden vervoerd.

Waakzaamheid geboden

Het H5N6-vogelgriepvirus werd voor het eerst in het najaar van 2016 in Griekenland vastgesteld. Wageningen Bioveterinary Research vond het virus ook in wilde watervogels. Voor de Nederlandse pluimveesector is het vooral een signaal dat momenteel met name voor bedrijven rondom waterrijke gebieden extra waakzaamheid is geboden, zegt Alex Spieker van de koepelorganisatie Avined.

Spieker: 'Wij doen dan ook een beroep op alle sectorgenoten om zeer strikt de hygiëne voorschriften na te leven om insleep van vogelgriep te voorkomen.' De opgestelde hygiëneprotocollen die van kracht zijn, zijn hier te downloaden.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer